[改新名] 召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (4)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
大家有冇試過惡劣天氣學車?

我先
紅雨
差唔多路都睇唔到

夜晚 狗屎 練掉頭拍位
完全睇唔到地下白線黃線

我個陣揸船咁
想問下 棍van開到幾多先上三波? 因為師父教大約40 但考試好似都係最高行50 同埋考果陣最好係咪都上一上三波 利申 永孝街

我30就上
考個陣睇返路面情況決定
巴打們小弟有個過死車嘅問題想問下
如果左邊有一排死車泊哂係到,咁我打右燈>望右鏡>望右盲點>前後冇車>騎出少少右邊繼續行車,然後我想問就係我應該每過一架死車都要擰左望一次(因為有成排死車係到),定還是只需要過哂所有死車準備入返原線時先做一次打左燈>望左鏡>望左盲點>死車冇開車>入返原線咁就OK?

推#lm#fs 求解答
我五月八考忠義街 成日班馬線無睇人
其實一轉二波幾時比油先啱?
想問下轉灣踩線係唔係即fail? 仲未係好捉到轉灣個時間

實線肥硬 虛線睇考官心情同路面情況
揸多幾次就識就角度架喇

記住轉灣唔係記扭幾多
係唔夠再扭

有時知道轉得唔夠已經踩左線
有冇咩tips可以轉好d?

真係功多藝熟架,憑感覺

其實有d窄既彎吊住極力子慢慢過考試畀唔畀?

一波過彎啦,用break控速
極力子唔係比你轉彎用
想問下 棍van開到幾多先上三波? 因為師父教大約40 但考試好似都係最高行50 同埋考果陣最好係咪都上一上三波 利申 永孝街

聽引擎聲 or 睇轉數錶啦

引擎聲嘈就要上3波
轉數錶到紅色要上3波

除非前面有車,
前面無車,一波比油,極力子,2波,比油
1波唔洗等佢行順先轉2波,比油就可即轉2波

除非前面有車,

好快就轉

除非前面有車,

好快就轉

如慢慢轉,燈位1波過大彎會阻街
所以起步要盡快上2波先
如果左邊有一排死車泊哂係到,咁我打右燈>望右鏡>望右盲點>前後冇車>騎出少少右邊繼續行車,然後我想問就係我應該每過一架死車都要擰左望一次(因為有成排死車係到),定還是只需要過哂所有死車準備入返原線時先做一次打左燈>望左鏡>望左盲點>死車冇開車>入返原線咁就OK?

推#lm#fs 求解答

望下無壞
可能有人攝出黎

推#lm#fs 求解答

望下無壞
可能有人攝出黎

我考個陣每過一架死車都會望一望左邊死車司機位 要扮撚哂野比個官睇
人生最撚扮野既時刻就係見工同考車 最虛偽

推#lm#fs 求解答

望下無壞
可能有人攝出黎

我考個陣每過一架死車都會望一望左邊死車司機位 要扮撚哂野比個官睇
人生最撚扮野既時刻就係見工同考車 最虛偽

推#lm#fs 求解答

後者
但你過成排死車時都要keep住右燈
過完先做左燈番入去果set動作
師傅叫我之後幫佢排快期

$100次 係咪好蠢
師傅叫我之後幫佢排快期

$100次 係咪好蠢

佢收學生200$

除非前面有車,

我師傅教我入1波要踩1/3,再慢慢鬆極力子架車就會行,再慢慢比油.
咁我極力子跟著轉完2波,洗唔洗又踩1/3等佢Hold一陣再先慢慢放極力子,先比油行二波?

除非前面有車,

我師傅教我入1波要踩1/3,再慢慢鬆極力子架車就會行,再慢慢比油.
咁我極力子跟著轉完2波,洗唔洗又踩1/3等佢Hold一陣再先慢慢放極力子,先比油行二波?

聽引擎聲: 比油,唔~~~~~~踩極力子轉波,鬆小小果時再比油,唔~~~~~~~

我30就上
考個陣睇返路面情況決定

前路冇車,可以加速就轉得
30左右
考試好似最高行40

除非前面有車,

聽引擎聲: 比油,唔~~~~~~踩極力子轉波,鬆小小果時再比油,唔~~~~~~~

如果轉完二波,未上曬極力子就比油會唔會奶tart?

除非前面有車,

上定鬆?
未鬆既話好似會chok

除非前面有車,

上定鬆?
未鬆既話好似會chok

呀,應該係話鬆返極力子上去

永孝街周圍都上到三波 其實30多d就上得 btw 我考果陣上左五次
利申1 take pass

永孝街周圍都上到三波 其實30多d就上得 btw 我考果陣上左五次
利申1 take pass

當轉右 一打燈過死車基本上就可以上三波 去到差唔多林護果個路口落返2波
有個腳制控制嘅野想問下
上斜位塞車停下行下咁冇理由下下停車都拉一次手制,
咁只踩腳制停實架車就一定要踩盡極力子唔係會死火,
咁我用腳制停實架車之後開車個下其實應該要點做? 起極力子又會死火,起腳制又會溜後,
啫係我要雙腳同時起? ??? 好撚混亂

平時拉左手制嘅情況上斜開車係吊磨擦點俾少少油再落手制去架嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞