基層上車盤 <4m

864 回覆
34 Like 19 Dislike
多謝巴打先
地區我prefer沙田/九東兩房,但其他都可考慮,唯一真係唔太想既係大西北
最重要係希望搵到d未來幾年唔洗夾錢大修既盤
裝修方面就只係要求唔好太殘舊

28hse都睇緊架啦,但好多時見到d盤都唔知係咪假盤,平最近成交價幾十萬
短期內再換樓會唔會買返屋苑好d?易甩手
沙一啦,係細D但其他野都好,流轉又多之後換都好易
大維修有時用屋苑儲落d錢都可能夠
睇個別屋苑,講唔實
沙田就馬鞍山得唔得?薈朗呢排減得好多下
我唔熟,純見到個價又幾抵買
行去馬鐵有一定距離
28hse睇岩whatsapp問
得閒去睇下樓,唔買都睇下問下
咁你就知你真正需要d咩
沙田第一城?
買唔起啦
我咁嘅身世應該最多三字尾
睇要遠但大(400尺)定細但近(284尺)
我㨂左遠紿終留係屋企時間多
以前長沙灣單支幾受歡迎又易上,唔知而家重係咪
其實大西北果啲新起既村屋有無得唸? 700呎加埋天台岩岩好4m樓下
好運中心350尺 5m
大家點睇
收租唔住
可唔可以分享下村屋按揭邊部分難搞?

新手未買過樓,不過住左村屋好多年,就咁唸要留意既野包括
1.銀行估價唔足
2.樓契未必清楚講明分3層
3.可能係化糞池唔係污水渠
【二手復活】十大屋苑四天長假錄27宗成交 地產經紀:睇樓睇到腳軟
https://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20200413&s=7015342&a=60827000

購買力仲係好強
唔係鄉村人, 唔好買村屋呀, 好易中伏
ching可以講多少少嗎?
正常私樓有有名既建築商起, 裏面用料手工一定正常, 因為發展商會檢查

但村屋冇發展商, 得間村屋地主負責, 佢起完諗住賣俾街外人, 你估下佢會唔會叫建築商有咁平起咁平, 用料手工會唔會好?

村屋表面睇一定靚仔, 但住耐左就知用料手工既分別, 可能要俾一大筆錢汁番

所以我只建議係鄉村既熟人先好買, 熟人唔會呃, 陌生人就
月入40k 單身
預65萬首期連雜費,
上水粉嶺有咩選擇
多謝巴打分享
同問
我同女朋友加埋3萬7
預70萬連雜費
400萬樓負唔負擔到
岩岩好 得好少buffer 同埋岩岩好400萬既樓質素唔太好 建議再儲多d 或等市況再落d
基本上一定要估足價既盤先買得
如果4m估3.8已經好牙煙
3萬7 買樓不如努力增加收入先
3萬7 炆水左啲喎
買400九按人工最少$38xxx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞