基層上車盤 <4m

864 回覆
34 Like 19 Dislike
其實大部份香港人係住港島! 因為港島係最先開發
咁你就摺埋喇!
無意講九龍、新界定港島樓好定唔好呀
但我見你地講保值...
但其實「保值能力」唔同「升值能力」
唔明點解講保值會拎個升值能力比較
係兩樣野黎嫁喎.....

利申: 有新界將軍澳樓...亦都有港島樓....
屯元天配套可以share...已發展面積大過成個九龍
Don’t 衝仲係孤島
點比呀

都未計校網、道路網、其他新舊交融配套
總人口大西北幾乎東涌10倍...
大西北可以唔出九龍 東涌可以咩
係條傻佬講ccl , ccl 圍爐取暖都唔知!
上面有人提及保值
覺得新西唔保值 咪討論下
你口中既保值 係咪姐係抗跌力?
大西北睇樓都嫌遠啦(for me)
利申:睇緊新東同九龍
不嬲市區新舊樓價差天共地存在左好多年
我又唔覺啟德帶得起黃大仙公屋
只會帶起相近樓齡嘅半新屋苑,亦係點解新界半新市中心屋苑跑贏原因
咁依個結論咪就係單純for you lo
人口黎講 住新界係佔大部分

anyway
新東往績好 我都粗略咁睇緊
望一望個主題,再去返相對應嘅post
我無追POST , 係見到答兩句
係呀 , 一般講既保值係抗跌力
穩定升幅但少,但跌既時候一樣跌幅細呀
我有睇過下 近期樓價回落情況
港九抗跌力 並唔好過新界
我買樓 應該唔會選擇港九
一係新東 一係新西

無論升幅 定抗跌力 都好過港九
因為新東愈黎愈方便所以潛力最大
係我OUT, 仲用緊2.15%去計, 6折後應該係9萬幾, 除返每個月畀600蚊左右, 即係你收入要39K左右先過到壓測

但林鄭PLAN係過唔到壓測都可以過, 只係保費要畀多50%, 即係原本4%, 過唔到壓測就要6%, 同埋折頭未必有6折咁多, 如果真係咁就要比上面條數多成15萬, 勸你唔好勉強
可惜銀碼貴
除左沙一 我都無咩邊到買到(唔睇公居)
全港抗跌力一定好過沙一
可能我又無你睇得咁全面....
但係將軍澳既跌幅係好驚人既
而我自己就係其中一個受惠者。
而港島樓 , 我果間係港島東,
抗跌力真係唔錯喎 , 當然我講緊係大型跌市計啦
BTW , 而家呢個勢都未跌
我大地區性咁睇啦
當然唔會否定每個區都有d 靚盤
升又快過人 跌又慢過人
兩公婆80萬儲蓄 45k收入買唔買到基層上車盤
如果依家岩岩好夠錢上會,4-4.5m
應該繼續儲定要開始去入市?
自己勝在份工穩定同,同每年加一二千,所以先敢諗下
公務員?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞