基層上車盤 <4m

864 回覆
34 Like 19 Dislike
基本上大執最少都預20萬基本
靜係行過東寶/鴻運樓/屏麗徑
垃圾房除咗拉圾可以係點
係呀所以提吓啲巴打唔好貪lump sum 細買太舊

你新9按如果有8-90萬渣手 過到壓測 你扣埋傭金同埋印花稅 都有仲啲選擇

有能力儲到幾十萬 儲多十零個應該唔係咩難事
其實除非裝修好新好靚, 否則全爆真係冇得避, 你睇樓時傢私電器都遮左大部分, 唔通你叫業主搬開個衣櫃畀你check? 就算係交吉盤, 化下妝都已經好難睇得出有咩問題, 當你以為搵到間唔駛大執o既搬左入去, d問題慢慢浮面時你仲煩
係呀 啲裝修朋友都話幅牆油到靚靚仔仔睇唔到漏水嗰啲
如果自住真係要執下

我租樓比人 同師父講 就係衰邊到整邊到
以租比人既標準 平搞
個個位+隔離回收紙
夜晚勁多甲由
仆街,諗住入呢個post 睇下大家點樣花小d 錢上車,睇完先發覺自己連「基層」個門檻都未到。都好,察覺到自己太睇少上車,認清返個事實
你儲咗幾多
又唔好咁諗,有能力有需要就唔好太高要求,上咗車先。簡單少修少補住住先。

到3年後睇情況再換大啲好啲,到時先考慮用大筆錢裝修。

無人買第一層樓就住一世,有能力時實會想換大啲、換新啲、換好啲。
唔好串人喇, 最新400萬成交😩😩😩😩
想住牽晴平平哋後生私樓
呢句講得冇錯。冇人一層樓住一世!
019年各區住戶每月入息中位數(較2018年)
灣仔:$44,100(+$2,100)
中西區:$41,400(+$400)
西貢:$36,500(+$700)
東區:$34,300(+$1,300)
南區:$32,800(-$1,500)
荃灣:$32,600(+$1,600)
大埔:$30,400(-$300)
油尖旺:$30,000(+$2,000)
九龍城:$30,000(+$500)
沙田:$29,700(+$100)
離島:$28,400(-$2,900)
元朗:$27,000(+$1,000)
北區:$25,800(+$1,100)
黃大仙:$25,500(+$1,500)
屯門:$25,000(+/- $0)
葵青:$24,700(-$300)
深水埗:$24,300(+$1,200)
觀塘:$22,500(+$500)

撚樣幾年收入冇增加過唔係冇原因! 沙一跌成球野😩😩😩😩😩
荃灣原來都幾高
3x萬,其餘問家人
如果公司無糧單,但有入數記錄唔知得唔得
有舊錢120萬
搵間400萬左右做8按有冇得諗
固定收入得30k 將來個市好應該以上返40k
荃灣西加持
粉官D學生妹
儲咗幾耐
儲左5-6年
每月儲一半固定收入
粉嶺名都好定大埔翠屏花園好
去一去銀行問下,去返出糧戶口個間,佢地好樂意答你
唔駛擔心,你係客,你問佢佢會答,唔答你你咪搵第二間
唔駛怕,就算你心儀大貓,呢間分間經理唔理你,總有一間理
唔搞水電唔洗20萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞