基層上車盤 <4m

864 回覆
34 Like 19 Dislike
有呀,上兩個星期睇過,不過買完執返正常間屋都2,30萬,結果咪又係4球以上
我成日形住D 5o年洋/唐樓會冧,我係咪太FF
對上一次聽到冧樓都10年前土瓜灣,仲要係有個裝修佬仆左道主力牆。
又要買得平,又要唔洗裝修,又要做左大維修,又要4m樓下,又要3年後會升值再易手樓換樓

其實諗到咁,好辛苦,不如一開始問下自己為咩先
其實唔駛怕
whatsapp問佢有無得睇
約時間,上去問下你想知既野
聽下佢點講,又講左d咩,自己分析下,然後唔好信晒AA

當然一開始唔好睇自己最心儀既單位先
睇下同區其他盤先
睇樓紙就無咩所謂,反正你唔係睇緊心儀單位

睇得多就會知自己想要咩
巴打,想問一下,按揭問題係咪就咁直踩落分行 定還是要去 銀行按揭部先問得?
就咁查詢的話,洗唔洗帶埋糧單個d?定就咁講個入息數比佢聽就得?
買得呢d都預左要執
唔該曬
你邊間
如果你去返出糧戶口個間問就唔駛,兩手fingfing咁入去都有人招呼你,到時你先問要咩文件
如果唔係就準備6/12個月糧單+2年稅單方便人計數
btw, 最好有埋心儀單位個價啦
同埋搵中介會有回贈比你,不過直踩入銀行會唔會有就唔知

非做銀行,根據經驗答你
去禁飛仔咋我
去開銀行搞嘢見無人排按揭咪問下
無文件比佢,佢叫我下次比文件佢,屌,明明開我户口就睇哂我每月有幾錢收入。。。。
不嬲新界樓都係追落後
升幅跑贏哂大市
近排就係見到li 個 old news, 又唸香港會唔會有3/4級地震
以我嘅做法

1)搵中介,我當時就咁wtapsapp星星啲人。

2)中介會pass幾間銀行嘅offer同聯絡人比你。你根據offer同息口高低去問銀行嘅人。

3)聯絡銀行職員(whatsapp / email ),交入息/銀行文件比佢地批按揭。通常同時間交表比2-3間銀行去計,一般要等3-4星期。

4)銀行計好數比Offer你,代表成功批按,實有銀行借錢比你,可以等齊3間銀行嘅offer再揀用邊一間銀行。

5)揀好後,出嚟簽按揭文件、開按揭戶口。通知律師同星星中介你揀咗邊間銀行。再得律師做好文件。
3)批按揭間銀行係出糧戶口銀行.咁洗唔洗要比入息證明??
抗跌力
自住盤>>>>收租盤
港九咁多人買爛鳩舊樓收租,呢啲跌市先鋒

港島要買豪宅先有機會跑贏(靠炒賣)
巴打唔該曬,仲想問多小小第3點,我有無方法核實中介比果幾個銀行contact 真係該銀行的員工?
到時如果選好某一間,可唔可以要求落分行簽埋D文件同比入息證明,始終係番銨銀行實鋪做會安心D,唔該曬
中介會whatsapp銀行職員嘅卡片比你,卡片上有晒職員嘅全名、電話、分行地址、職級等等。

交文件可以交返去銀行分行,佢地內部會幫手運送。如果你約到佢當面收文件就最安心。
大家傾到好激動
其實買樓無話啱定錯既 細有細住 大有大住 各有利弊
睇下買樓個個既取捨姐

反而高質傢俬傢品電器無乜人集中討論咁
宜家係享受生活既時代
唔介意既一齊黎傾下

高質傢俬傢俱電器討論
https://lih.kg/1952306
咁的話真係將個風險降到最低
Full pay
唔少㗎,昌華街,興華街,元州街呢幾格好多單楝!
最緊要識揀「平地𨋢」!即係街入口唔駛上或落樓梯先到𨋢!
有無好盤介紹?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞