基層上車盤 <4m

864 回覆
34 Like 19 Dislike
土瓜灣都可以諗下, 反而官塘裕民坊發展後,後面排單棟20-30年樓齡可以諗下
仆野都冇間房, 性生活好差, 朋友上黎冇晒私隱!
扑野都冇間房, 性生活好差, 朋友上黎冇晒私隱!
有冇諗過買日本樓、泰國樓?
其實點解d人話新樓食溢價
佢d野新賣俾你貴d好正常
大把人買一手新樓都可以賺錢
二手樓亦都可以蝕
你買新股會唔會話人地賣貴咗俾你所以唔抵買
你買既話都係覺得層樓會再升先買
而家你睇錯唔通怪新樓賣得太貴令你無錢賺咩
個邊唔諗了
無好感
3年幾儲得幾多
出黎做下ptgf 幾個月就夠首期啦
新樓食價係因為你今年買,要過2-3年先收樓
即係你都唔係用現時尺價去買
發展商都係咁諗,所以一定mark up

但係你話新樓都可以賺錢,咁講有d怪
因為同時間都可以蝕
就算同區,同地段都可以有唔同效果
例如長沙灣恒基盤+1同早一個街口嘅恒大盤
一個清袋一個好似賣得幾個盤
咁樣就可能恒大就真係貴得滯。。。
都係個句
買左樓,跌到仆晒街
咪夠資格申請公屋囉
nothing to loss
我睇銀碼啦,多數都6成
按保就算啦,分咁多年金額咁細
你用女朋友名就8按啦
定買完結婚呀
想睇下時代廣場屯門市廣場一帶有冇400樓下...
Studio都係一兩個人住
成間屋都係你啦
至於私隱....上得去坐都係好熟ga la我諗都唔會介意見到你張床衫呀之類
結婚同買樓都係前後既事
有機會結完買 or 買完結

過多半年睇下樓市點再度下
可能8按 打個8折 搵熟人租 如果啱區份
時代廣場 好似最細有272呎既 如果低層 唔知有無機會貼近你budget
但好似都無400樓下
咁講又唔一定
如果現樓一手樓係唔係代表會用二手價賣俾你
至於長沙灣果兩個盤
恒大果個賣成二萬五一尺
正常人都應該唔買啦
舊到甩皮甩骨既唐樓咪有
所以有d人包括我會用西北新樓同市區二手兩者比較

恒大真係獅子開大口
明明佢等錢洗
如果啱啱結婚,都可以住下,之後再換樓。
咁有限條件下,易轉手嘅盤都值得考慮。
都會驚舊樓難轉手。

利申:冇樓
新同舊樓既優劣點我諗好多人都講過而家我唔再講
只係個post係話400樓下上車盤
咁咪傾下市面上有咩盤啱咪得
上面果兩個講新樓舊樓完全off topic
你鐘意咩有咩criteria自己就會識揀
住得開心買得開心就得
如果純粹當上車盤係個投資我覺得怪怪地
我建議一係唔買,一係買舊樓都要有房。
換樓唔係想像中咁易。
舊樓兩房個市場比新樓studio大好多好多。
但咁比較係唔係公平呢我真係唔sure
地價材料設計樣樣啱同
貸款總額要再加埋9成按保個二十幾萬再pass 先穩陣?
應該無,經紀話最近交通工具要出到去輕鐵站
Btw想問下巴打們,第一次睇樓有咩要主意,係咪就咁上d agent 網wstp約aa就得,同埋睇樓紙係咪需要寫曬id card num定4digits 就ok?
如果計埋入去
咁最多就借460

可以買到510-520萬樓 差別唔大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞