現職工程狗圍爐區

1000 回覆
58 Like 3 Dislike
你打去 WSP 問下
小弟做左收銀一年半到 主要做PD FS 畢業後已經好少再接觸翻冷氣 電design/technical 野
好擔心遲下要開會 俾人問到口啞啞
想請教下各位師兄 你哋初頭出去開會都會遇到咁嘅情況? 係咪應該睇多啲design report 例書 prep 好啲先?
問同事
PD FS 好少可俾人踢去做 co-ordinator, 通常有大食大,一係冷氣,一係電氣

反而冷氣電氣因被迫做埋夾野位而要學埋 FS PD,唔專都要噏到兩嘴,但同時因為接觸層面多左,吸收多左,自然上位快左,考牌合格機會都大左

好多 client side PM 本身都係冷氣電氣出身
Charter 唔係理論上要識曬架咩?
其實係時間快慢問題,唔係難易問題

快槍手嘅四五年就考到,慢慢浸嘅十鬆年都會考到,最怕你挨唔到入紙考牌果刻已經中途放棄左

不過冷氣電氣通常係大範,除左自己 technical 嘢,仲被迫接觸到唔同層面嘅 design 嘢同 PM 嘢,如果個人比較 aggressive 同 proactive 嘅話,四五年已經建立到個信心去考牌,考牌某程度就係考 self-confidence,連自己都講到一舊舊 lur lur 脷無信心,你點說服兩個 assessors 俾你 pass
有冇巴打講下依家mep consultants 公司?
Arup
Atkins
Aecom
Arcadis
賣鞋
M記
W記
Arup
垃圾,瘋狂OT有錢無命享
Atkins
垃圾,小MEP job,低人工都仲要扣人工
AECOM
垃圾,多MEP job,無得收工,無OT錢,做撚死人
Aracadis
垃圾,小job做,接埋啲垃圾細project
Meinhardt
垃圾,多job又唔撚出高啲人工請人,做撚死人,無得收工
Mott Macdonald
垃圾,無大job,唔撚請人,扣人工
WSP
WSP世界第一,唔信問工程小狗/風間萊維
wsp都有小粉紅咁癲
咪姐係wsp
好似有間叫aurecon
any comment?
但係又想請教下 fs 同 pd 其實好似都係跟code / rule of thumb 做, 好似比較難apply engineering sense

如果係咁既 應該點樣prepare chartership 既interview

有冇巴打可以指教下
同一公司就同一公司啦
咩叫內部有分別。
Arup夠有分building同infrastructure啦
咁又當兩間公司呀?

反而surprise無人提JRP
又唔好話邊間公司特別勁,唔想傷和氣
我會話做得番工程嘅,全部係工程界嘅精英
見工見得成,證明你地係有實力
各有擅長嘅地方
返工係辛苦嘅,不過相信一定學到野
香港工程嘅未來靠曬你地啦,頂住
Arup 每個 group 都係一個 cost centre
基本上都各自為政
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞