現職工程狗圍爐區

1000 回覆
58 Like 3 Dislike
工程明明仲有好多野做 香港多大型建築都用左一段時間 入面好多opportunity 好多空間去做energy saving 慳埋慳埋d電又可以燒少d煤 又唔使玩乜鳩野南方電網
就算要玩農業 香港都可換起d全自動溫室農場 加埋IOT控制室內/土壤環境 隨時種出尼仲正過日本野
成日諗明日大嶼都痴撚線 以正苦班班垃圾qs 鳩估 一萬億起一半已經用鳩哂 最後香港就學一帶一露d垃圾國家破產割地加多個爛尾proj
有frd喺rec, 今年轉4月加人工,加得幾舊水
幾多%
唔講以為愛港力工程狗圍爐區 成班死廢老
有件咩橙寶寶
我就算支持明日大嶼我都唔會俾保皇黨去推,呢班撚樣一定自己落格,我情願俾泛民日屌夜屌但係d嘢均均真真,俾保皇黨搞冇王管仲想改善環境真係搞笑,有泛民你咪可以借力打力咯
要起都唔係問題,d人話一邊填海一邊收地就可以同發展商bargain低價收地,都憨撚鳩
點解發展商話事因為佢得一個大佬就係阿爺,有阿爺聖旨我叫你1蚊賣就係1蚊,唔賣等送中邊個夠膽唔聽
政府同發展商都係跟同一個大佬話有得填海就可以收地都白癡,咁撚麻煩我不如上去督鳩邊個背脊好過啦
sell填海可以幫助收地係一個unbiased嘅政府先承諾到嘅嘢,呢個政府算鳩數啦,大家都係同一個班底出扯貓尾鬼唔知咩
到2020年4月仲叫人信政府上電視班官一定係別有用心
老老實實宜家呢行咩工作環境大家心知肚明,做咁大壇嘢邊個保證唔出事?出事害死人邊個負責?
明日大嶼可能真係未來發展藍圖,但係呢個timing完全唔啱,唔啱就係唔啱,夾硬黎只會錢又洗晒人命又冇埋市民生活質素未見改善,最後邊個咩鑊?咪又係判頭同顧問,強推嗰班友永遠唔洗負責人
做工程師唔該有返d做工程師嘅尊嚴同自信
我要sell嘢我都要講對client有咩著數
逼納稅人俾錢做d對佢哋冇用嘅嘢同黑警有咩分別
一早叫班垃圾直接去考黑警好過,嚟緊大招
有強姦無局賭
納稅人嘅錢關佢乜事,反正鳩做都照出糧
單單job都做到成pat屎咁仲話起大愚
已知
凍薪 - 金門, 興勝, Arcadis ,JEC,新福港, 協盛,賣鞋(上年已經凍左),Arup
炒人 - Paul Y, Arcadis, 禮頓,L&O,金門
減薪 - Atkins (-20%), mottmc (未知)
加薪 - 安樂,中國佬
減福利 - WSP (減ot飯錢)
冇影響 - BuildKing

聽聞
協興冇影響
精進冇影響
ALL RSS冇影響

Paul Y 禮頓 得炒人即係一路炒人一路加人工?
新世界都凍薪? 咁協興點會無影響
有無加人工,今年應該升職
陸沉咪加錢補救,做得越屎越好揾
加少少咋
你呢
咁先長做長有
不斷有 remedial work 不斷有 VO
做邊間
某中資大判
最新話協興睇盤炒人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞