現職工程狗圍爐區

1000 回覆
58 Like 3 Dislike
ELV CEng 都係考 IET 或者 BCS

HKIE 就 Electronic discipline, Control & Autmation discipline 或者 Information discipline, 視乎你做開乜
做ELV, BMS 可以charter 咩discipline
三個 discipline 都有
好睇你點 present 你份 CV
同埋你搵到邊個 discipline 幫你簽名嘅人多
巴打咁清楚
其實無話 passing rate 幾多

你堅到十問九識嘅,assessors 都好難肥你,因為佢地肥你佢地都要落 comment,不過你會遇到乜問題就真係睇 assessors 個日心情

識果啲本身做開顧問同公營機構嘅弱電嘢
茶餘飯後同啲同業先驅吹下水都得到唔少資訊
civil 睇熟哂本G.S.考唔考到牌?
唔洗熟gs 都考到. 都唔係考gs 考gs iow 都可以考啦
公營機構弱電係唔係得E記無咩聽過會有弱電post
巴打咩背景?
幾時開返個ELV圍爐
我本身做電
不過如果單job唔係大野
通常都要做埋ELV

如果大job 或者複雜先會有ELV 人幫手
Load 左一陣咩 E 記
我估你指 EMSD
EMSD 每年都請一大堆電子畢業嘅行 scheme, 死唔去就考牌繼續上, 陳帆都係 EMSD 初代電子佬

其實唔只 EMSD, utilities 好似老電, CLP, HKE, 港鐵, 機場都有好多弱電佬, 仲係好專嘅弱電佬

依家 IoT 盛行,電力公司都請多左 IT 電子專才
喺外國,ELV/Control 其實係好專門,算 high tech side,因為外國玩得勁過香港好多

奈何香港起樓邊個 contract sum 大就邊個話事,變左 ELV 依啲皮毛嘢無人重視

但去到 utility 果邊,ELV 又變得相對重要,因為 ELV/Control/Signalling 系統出事隨時炒車炒機大停電
想請教各位,喺呢加肺炎既情況下,project delay,contractor 有冇得claim 返time or cost?
識大粒野咪考到lol
轉行做警察好過?
NOD照上,業主比唔比就要睇則師幫唔幫手
thanks 巴打 學到野
普通地盤佬一個
如果想進修,又冇學歷
個d t1 有冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞