現職工程狗圍爐區

1000 回覆
58 Like 3 Dislike
依家有唔少年青人想考牌移民,其實入顧問係有著數

因為 3A2M 果啲 international firm 定期有 global recruitment, 可以去左果邊做野順手落地生根
又係既
有好多野係要 think out of the box
唔好用常理去諗
離鄉別井賺唔到大錢去黎做乜
去做乜位睇你 qualification
其實係
做人應該望遠啲think out of box
香港發展機會都係唔多
人地外國發圍機會真係多好多
識個後生仔完左 scheme 用依個途徑喺英國做工程做左六七年拎左英籍, 後生就係有本錢話離開就離開

到左人到中年有老婆仔女又供樓就無得咁易放底香港所有野
我都聽過有人買單程機票 去英國讀master 之後揾工發展用番old school 講法後生就要出去闖下
補充講句
我覺得未來出生率會下降
香港依家咁既環境有下一代仲大壓力
終於收工
乾收銀雖然成日要OT,但前途真係好好
連登仔成日話乾收係屎,其實就係唔想人入
睇個人性格
如果鍾意chur既話
收銀其實沒問題
個盤幾時先完
我唔明你意思
每間乾收銀,每team chur的程度都唔同
睇discipline la
Structure 多數chur
Civil team 普遍hea啲
藍毛毛之家同志,改完名想洗底?
著名工程狗五毛(懷疑政府某部門TO)藍毛毛之家
分化五毛狗
( Show Blocked User - 鷄春燒 ) 提防五毛狗
藍毛毛之家
入得乾收嘅全部都係勁人
好提子
咪玩啦師兄,做乾收有前途?
好景個期個個未入到client前都話誓死效忠,有offer後走得快過保特,依家咁既景況你問問邊間3a2m唔炒人唔減人工先
其實係乾收銀好似Arup Aecom 果啲GPA 要求好高
不過入間大firm儲下考牌經驗
都可以既
可以出國喎而且入得乾收,除左client 外,乾收就係最勁前途無可限量
以我所知
九龍果間m 開始減人工
佢應該係chartered civil engineer, 係cedd政府工程師個post見到佢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞