現職工程狗圍爐區

1000 回覆
58 Like 3 Dislike
做咩公司?
鐵啦 AE ive仔咪又係地盤佬
有無Ching 做過或者做緊pccw solutions 既ELV??
份工係咪hea工無野學?
早幾年歐洲唔掂 Arup 都調左好多鬼去東南亞 office
Mott mac 減人工未知減幾多
跟atkins?
我做判頭 3.5+年 今年8應該岩岩好4年
呢家已經搵緊42k
當年第一年係CONSULTANT時 個上司SE做左7年先得45k...
講真.. 都未必做判頭好多油水
得閒有D柒頭二判叫你幫手計數
借頭借路CLAIM下公司錢

唔係講笑 你拎錢出黎開公數食個飯
搞下地盤活動 都鬆手過係CONSULTANT
係CONSULTANT搞次團聚 屌你老味個個AA
已知
凍薪 - 金門, 興勝, Arcadis
炒人 - Paul Y, Arcadis, 禮頓
減薪 - Atkins (-20%), MOTTMC (Unknown)

聽聞
協興冇影響
精進冇影響
ALL RSS冇影響

想知
AECOM, ARUP, MEINHARDT, B&V, WSP, BUILDKING, 華營, 有利, 新輝, 新世界, 俊和, 各中字頭, ETC.

Note:
其實真係唔係好認為疫症對工程界有好嚴重打擊
根本樓照起標照落 需求依然係到
呢家工人價格低左根本對業主黎講更有條件推PROJECT
起完出黎俾撚埋空置稅都係賺爆
所以上面有咩賤種公司係到借勢度縮大家睇到晒
第日香港人工會壯大之後務必清算!!

打工仔做人做狗睇定公司名
腦細做人定做鬼唔該反省下
consultant 真係血汗工廠
QS 想走 但怕揾唔到工
Paul y?
Ching 邊間
想問下sub仔係咪唔會搵到咁多
有frd起 Southa (南龍機電工程)未過試用,補7日水,即炒.......聽講因為地盤開唔到工所以cut新人
做consultant GradE無行scheme會唔會四五年都升唔到E
咩事想走呀?
chur到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞