現職工程狗圍爐區

1000 回覆
58 Like 3 Dislike
on9真係有樣睇 開嗰名都驚 見到都嘔血 驚咩呀死on9
WSP
當年係舊公司做左好幾年
WSP係LinkedIn 搵我
我都答左唔考慮

跟住又話explore下無壞
可能有更好既package
Interview可以安排係我放工後

咁我當去傾下計識下人啦
點知個interview 不停串我舊公司唔夠佢地勁
又講到我好廢咁
全程聽佢吹佢地有幾勁
Fine 其實同行唔洗咁
我真係無預過見個工咁hard feeling

最好笑係仲俾offer我
計計埋埋等於減人工
又話學到更多野都係賺左
真係當我傻架咩
有得跟 Thomas Colin 依啲行業先驅學野,直頭要交學費啦
有冇工程狗做prop man
為工程燃燒生命唔岩我
加上我唔好學
唔係想成為咩工程專家

我只係想minimize自己每日既workload
返到屋企食飯
可以每日做下運動
有時間做自己野

所以真係無福消受
做工程係好慘,但最後咪又係成班狗衝
有嘢學又有錢收
成班有offer嘅根本就係工程界猛人
d專業野只有你地先做得黎
我知返工係好辛苦,但你地高人工(相對非專業工種),前途錢途又唔錯係值嘅
請不要花式撚冇offer嘅人
希望你咁樣唔會令到因為你咁吹蕭而入行既人後悔同憎你一世啦
我唔知入行係唔係最好嘅路,不過起碼有份收入高少少嘅工先啦今年咁嘅市
想問下咁多位
fg而家簽約,佢話到時簽完份約唔會比我帶返去住,6月左右返工,如果而家簽咗但係6月前有其他offer,咁唔返係咪返工嗰日之前email通知就得?定係簽咗一般就要有咩責任?感謝
試用期最多咪7日
仲有lift
煤唔係每個 development 都必需
無 gas 爐,無 gas boiler 係可以無煤
從 design 層面上,風火水電係必需
銀行RM 屌打啦
都無咩專業資格
通常 RM 有保險牌,順手 sell 埋保險
去到佢地個層次仲分冷氣佬電氣佬?
直頭係 BS 全能啦,BS common sense
你 google 都一定搵到佢地啲 qualification
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞