現職工程狗圍爐區

1000 回覆
58 Like 3 Dislike
所以頹啲都係咁講
港英政府福利比上一代食哂
依家政府比下一代啲機會真係好少
當時連HD都好易charter到,莫講過Degree
而家連master都只係一張入場券,仲要睇簽你果位夠唔夠大粒
以前technical grade 2A3O 位比HD做以前入到U 唔係考到AO就係pro grade時代唔同好多野價值都會貶值
回應番Ching句入場卷
我好同意
個個都有入場卷
但一句到尾換到乜就靠自己
而家考牌個性價比好低,特別係經Consultant條路,考牌回報更低
如果係收銀,地獄般完左個Scheme A再補多個master,先叫拎到個入場券

Scheme A如果公司Cover唔晒仲要自己比錢去上CPD
平時又要無限OT,又要讀part time master,搞掂好晒都已經係5年後既事
(如果唔係同時開Scheme + MASTER 嘅話)

咁樣先有一張入場券係手,而且係唔包生仔,有入場券唔包你考到牌
到真係有個牌係手,加你人工三千蚊

而家呢一代做工程係慘,以前D Project邊有而家咁難做??落SITE問十個師傅,十個都話係
老實講句consultant 啲design exp除咗用黎考牌之外成個行業識人好過識字我見好多完scheme 或者考左牌去做MC/ 皇家佬 拓展自己network仲好

呢一代做工程會好慘
不過時代做英雄
有時候裝備下自己
不過都係果句
做依行真係要好有heart 唔係條路長得黎唔係容易
所以咪話上一代啲人上哂岸
唔可以完全用番上一輩style
香港後生係原罪

【國際戰線,靠你支持!】
頂住人民幣,對抗大外宣

為美國醫護捐贈醫療物資
https://charity.gofundme.com/o/en/campaign/masks-empowerment-campaign

美國人權基金會成立「香港專案小組」
https://hrf-hk-desk.funraise.org/

支援台灣登報,俾世界聽到中國以外既聲音
https://www.zeczec.com/projects/thisattackcomesfromtaiwan

【登記選民,請即行動!】
https://hk2020.vote/

借位

以前叻果批係去哂 CLP HKE KCRC MTR 同顧問
因為出面真係好好搵
無得揀先入政府
以前政府果班係枱面一份枱底一份

你睇 eason 老豆做到 housing CBSE 都俾老廉周到

其實我都係古代人,以前有幾黑暗都見識過
所以你見依家班高官咪好好命水入左去
依家政府佬皇家佬唔洗食咖喱都跑嬴出面一大截
以前有 EC Part 2
大把人經依個途徑拎 CEng
後尾 hkie 成立要揍人數
基本上係有人 sponsor 就入到

以前係缺人到可以喺 Interview 講到明係黎考牌,考完牌就走,但你都要請佢
唉依家果代機會少好多真
真係要好多努力加運氣
天道酬勤先可以成功
其實早十幾廿年杜拜油王大興土木
有啲工程佬過左去賺左幾層樓
之後又到澳門賭場成行成市
有啲老友又去澳門食多轉
所以機遇係要放眼全世界
唔好淨喺集中喺香港
可惜沙漠軍團同澳門賭場都過左高峰la
其實係la
舒舒服服等退休
有個同學去哂兩轉已經有幾個 full paid 物業喺手
澳門同期仲有大陸鬼城,不過後尾大陸都唔係好掂,停左好多
不過你又咁諗
沙漠生活一年沒冬天日日40-50 度
另外杜拜普遍物價同生活指數高
應該儲唔到$
同埋外國做都唔易
黃皮膚人出國撈唔會坐到好高位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞