現職工程狗圍爐區

1000 回覆
58 Like 3 Dislike
好過日日返工等收工 冇野做 乜都冇得學
申利 中型乾收銀civil GE做左一年
收銀都有得等收工
因為入左project management team, 如果唔洗做啲垃圾proposal, tender support, 基本上都冇乜ot
Official 9-6, 我就11-6有時11-7
唔考牌轉contractor啦
但多proposal同tender個期應該做到嘔
係 做緊個時9,10點走 deadline前一日一定通頂
但做黎都冇野學 全部係吹水
一年有幾多個月做tender ?

唔做tender個啲月份其實有咩搞?
一年有3,4個月做tender, proposal, 其他都係ICE cert又唔洗自己design 淨係check
但呢個時世點轉工
你係真係W記定係細唉收銀先
細唉收銀應該唔會強求有牌
大收銀唔考就永遠比儘25k
做起樓盤上樓比人屌咋下
已知
凍薪 - 金門, 興勝, Arcadis ,JEC,新福港, 協盛,賣鞋(上年已經凍左),Arup
炒人 - Paul Y, Arcadis, 禮頓,L&O,金門
減薪 - Atkins (-20%), mottmc (未知)
加薪 - 安樂,中國佬
減福利 - WSP (減ot飯錢)
冇影響 - BuildKing

聽聞
協興冇影響
精進冇影響
ALL RSS冇影響

早幾年已經聽講Mott無咩jobs
開始downsize

所以都唔出奇既
哇 禮頓金門都炒人
金門好興 間唔時清一清瘀血 佢炒唔一定係為慳
金門接得既都唔係賤價
有無bmi狗
有無REC
已知
凍薪 - 金門, 興勝, Arcadis ,JEC,新福港, 協盛,賣鞋(上年已經凍左)
炒人 - Paul Y, Arcadis, 禮頓,L&O,金門
減薪 - Atkins (-20%), mottmc (未知)
加薪 - 安樂,中國佬,所有中資,協興, buildking, arup
減福利 - WSP (減ot飯錢)

聽聞
協興冇影響
精進冇影響
ALL RSS冇影響
Push
份約就完好彩搵到新盤
金門啲人做野感覺上紮實啲
中字頭真係唔死人冧樓就是但都得
屌你老母邊撚個開個垃圾tg gp
成班香討狗係度叫人投保皇黨
自己廢冇競爭力淨係識食老本係度吹明日大嶼有幾重要
正一憨鳩西,第日成班大陸專才取代你你連飯都冇撚得食呀仲大嶼
工程界就係多呢班毒瘤除咗奶冇任何專長
你老母罷咗議會大多數你逼撚鳩政府改變中標規則都得啦,日日係度呻辛苦仲投保皇黨真係抵你班垃圾一世做ot狗
你班工程界毒瘤咪撚害撚晒香港下一代,工程唔係淨係得建築
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞