現職工程狗圍爐區

1000 回覆
58 Like 3 Dislike
大把人要乾收銀offer都唔揀mc/sub仔啦
年年成績好, 一定入乾收銀先(client除外
做收銀好慘的
請尊重
我真心想做但我廢
咁講真
以前黎講係OK, 宜家無咁好又係真既
九龍塘都算係Consultant 入面回報好D個間
做既野真係多既,上面真係當你曉飛
憎係憎自己一腳踢既痛苦
但Charter D老闆又肯簽
頂住個名外面人印象又好D

沙田多Job 多team
單以佢地做出黎既野睇
有D好好,有D好差

相比起WXP, 賣鞋個D
以前D同學入賣鞋真係做到賣身咁,CLS

但自己個範,見過既賣鞋Design ,真係
感覺勁似以前大學Project,最後半日先開波既質素
可能真係半日
換圖框改番 title block 差唔多啦
Arup overhead 都講緊至少 2-2.5 啦
賣蟹 overhead 可能低到 1.5 去搶
你要慳顧問費搵得佢做就預左係依啲質素
一分錢一分貨
我係E都要落手落腳做啦
我做判頭都就快三年 真係未見過N展要落手搬
唔同大判唔同玩法既
老細一句見你死掂佢, 判頭人都唔多個, 你除左落埋手做仲有咩辦法
想係度問下poly bse degree可唔可以考imeche

利申oly BSE 想移民但係好多國家移民好似唔認bs個牌 就算有bs經驗都要有me/ee牌先移到民
想係度問下poly bse degree可唔可以考imeche

利申: Poly BSE 想移民但係好多國家移民好似唔認bs個牌 就算有bs經驗都要有me/ee牌先移到民
你真接 send email 問 imeche 最穩陣

如果想去英國,其實考 cibse 都 ok
如果想去美國,IT ee 仲着數,傳統 EE ME 好多嘢變左 technican 做,engineer 位越黎越少,除非你去果邊做 researcher

就算東南亞都好少聽 BS engineer 做唔到技術移民
咁如果澳紐地區呢 佢地移民好似剩係認me/ee

其實疫情愈黎愈嚴重點解啲工程公司仲要地盤繼續運作😣每日番工都好驚好危險....
你留意下份contract d terms 就知好難停工
最簡單停工延期LD點計 無論邊個party宣布停工都會俾人Claim死 最死係我地工作性質好難WFH
A&A可能得 NB一定唔得
有心移民就盡早計劃,唔好喺香港嘥時間
另外我成日都同同事/行家朋友講:
1. 唔好迷信香港既考牌遊戲/制度
2. 世界係好大既,有好多唔同既機會同可能性,唔好將自己局限喺香港呢個咁細既籠牢面
明白巴打

btw澳洲好似要好高分先得喎
紐西蘭會唔會可行d

sorry讀緊書唔係好熟移民手續
喺度討論移民就變咗
自己search啲移民post入去問野啦
特別想知澳洲既話都可以留tg傾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞