現職工程狗圍爐區

1000 回覆
58 Like 3 Dislike
有件咩duel 直頭係藍到黑

呢個有上連登mon po㗎
改咗名叫york
正義之師藍絲有道理但又改名又上嚟黃嘅forum
橙寶寶驚到del左 account
有無巴打開過個谷呀
想問多少少
點解d人成日話係新輝建築做學唔到野好難跳返出去
其實係咪真?
點樣冇野學法?
地盤咁多野緊晤會學唔到野
係site行行企企觀察多啲都學到好多野
有晒兩間offer?
Mep定civil定其他
計底薪就差唔多但Arup會有OT claim
Aecom就13 個月糧,Arup就14-15 月糧
頭幾年揾$ 就一定Arup會揾多少少

不過依家overall Aecom超前左Arup
去Aecom 始終會好過去Arup既
睇你乜discipline
計structure 一定Arup最強
Aecom好過Arup係因為多job? 但係有人話Aecom 多job既原因係因為低價bid 曬所有job,一個人做幾個人既野會唔會得個做字,咩都學唔到架?20fg 真心求教
一年半後你就知
雖然政府consultancy fee 近十年都低bid 但至少幾百萬,但私人job 可以少到幾萬至幾十萬,所以咪一個人做幾單private job lol
市場上Aecom 壟斷左政府job 7-8 成
政府job 相對比私人job好做
私人job 多數Spreadsheet 改圖 report 汁頭汁尾 左夾右夾 左改右改 辛苦又沒乜野學
政府job啲deadline 沒咁chur之餘上司多啲時間可以敎technical 知識
師兄可唔可以留tg?有野想請教
係度問啦
我儘量睇下答唔答到
點睇bridge team 前景?
同問, 想知aecom既MEP點?

20fg, 淨係收到arup, aecom無消息
Bridge team 前景都算ok唔係阿貓阿狗都識
你做熟左唔係咁易比人取代到
同埋用bridge exp黎考Civil 牌會好考
bridge 都算civil structure 你又可以考IStruct E
不過你預左bridge 都chur
睇自己chur唔chur到
咁有無話做橋邊間公司比較好?
Aecom MEP唔太清楚
但我身邊人都話讀BSE/MEP/電 除左2 電1 鐵/ 政府EMSD Grad仔
入consultant 唔好做
你果名果幾間
其他中型細收銀做橋好多係幫Contractor design temp work,ICE, alternative design
多謝Ching 教路
係咁嫁la
睇下有乜人guide同workload幾大
Site training仲有可能唔足一年,等於行完scheme無學過野
我最離譜聽過叫人做T3 weekly site inspection 當site experience,行scheme 最後硬係Aecom Arup 依d大firm, 有政府site 落去做are
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞