現職工程狗圍爐區

1000 回覆
58 Like 3 Dislike
香港工程界由八九十年代山頂一下 free fall 落谷底
澳門威記停工果排直頭一船船人咁返黎
每日啲人就係等俾人炒
返到香港仲要無乜工程
後尾推十大基建去到 08 09 先開始好轉慢慢上
估唔到十年後又黎過
希望今次唔洗屍橫遍野
ive仔, 想問做ae好定申請狗鐵技術員?
當一個人一日要出幾張至十張圖,真係幾熟例都只可以鳩畫
根本做嘢無時間俾你慢慢計,幾有熱誠都鳩畫完就算啦
屌你做過consultant intern未先?
對consultant乜都唔知就起勢吹奏consultant
我睇你講D野真係好想笑

利申:前consultant,永世都唔會再做consultant

有神快拜
巴打係唔係已經上左岸?
忙時畫錯都正路,拎埋上去同佢開會當面傾都好明顯唔識⋯
邊間咁癲
係扮on9定點
有冇各公司係疫症後 加減人工凍薪總表
已知
金門凍薪
Atkins 凍薪
Paul Y炒人

聽聞
協興冇影響
精進冇影響
嗰個仲要係proj e
葡萄

已知
金門凍薪
Atkins 凍薪
Paul Y炒人

聽聞
協興冇影響
精進冇影響
ALL RSS冇影響

想知
AECOM, ARUP, MEINHARDT, MOTTMC, WSP, 華營, 興勝, 有利, 新輝, 新世界, 俊和, 各中字頭, ETC.
Push
Atkins唔係減咩
帶頭做仆街

已知
金門凍薪
Atkins 凍薪
Paul Y炒人
興勝 凍薪

聽聞
協興冇影響
精進冇影響
ALL RSS冇影響

想知
AECOM, ARUP, MEINHARDT, MOTTMC, WSP, 華營, 有利, 新輝, 新世界, 俊和, 各中字頭, ETC.

已知
金門 凍薪
Atkins 減20%
Paul Y 炒人
興勝 凍薪

聽聞
協興冇影響
精進冇影響
ALL RSS冇影響

想知
AECOM, ARUP, MEINHARDT, MOTTMC, WSP, 華營, 興勝, 有利, 新輝, 新世界, 俊和, 各中字頭, ETC.
已知
金門 凍薪
Atkins 減20%
Paul Y 炒人
興勝 凍薪
Arcadis 凍薪 炒人

聽聞
協興冇影響
精進冇影響
ALL RSS冇影響

想知
AECOM, ARUP, MEINHARDT, B&V, MOTTMC, WSP, 華營, 興勝, 有利, 新輝, 新世界, 俊和, 各中字頭, ETC.
幫推
已知
凍薪 - 金門, 興勝, Arcadis
炒人 - Paul Y, Arcadis, 禮頓
減薪 - Atkins (-20%)

聽聞
協興冇影響
精進冇影響
ALL RSS冇影響

想知
AECOM, ARUP, MEINHARDT, B&V, MOTTMC, WSP, BUILDKING, 華營, 興勝, 有利, 新輝, 新世界, 俊和, 各中字頭, ETC.

Note:
其實真係唔係好認為疫症對工程界有好嚴重打擊
根本樓照起標照落 需求依然係到
呢家工人價格低左根本對業主黎講更有條件推PROJECT
起完出黎俾撚埋空置稅都係賺爆
所以上面有咩賤種公司係到借勢度縮大家睇到晒
第日香港人工會壯大之後務必清算!!

打工仔做人做狗睇定公司名
腦細做人定做鬼唔該反省下
好景果時都冇話派特別多 年年fg起薪一鳩樣
一個大浪就要嘔突
ATKINS果D真心慘
平時又加唔多 B仔又唔會俾凸你
自己接接埋咁多單 但屈尾十一野扣起晒你咁多年努力

最撚仆街 用亞洲既錢填歐洲既屎坑
邊個話而家退休潮尾水
其他跨國公司係咁
唔出奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞