現職工程狗圍爐區

1000 回覆
58 Like 3 Dislike
現職工程狗成日淨係得fg搵工post 叫春
不如開過個新po交換下行情又好 技術討論又好 叫春又好 咪阻人搵工啦

利申現職工程狗 未試過wfh
wfh? 食得架?
前線技工
前同事有得隔日返
技工讀返個top up 咪變N展囉
咩科先
我識好幾冷門科都撈得唔差
講到底 其實除左第一次份工之外影響唔大
w記好似cut b仔
地盤宜家係咪好多停左?人工係咪減緊?

利申 離開左兩年幾 但個市再咁落去 可能要返去繼續做工程狗
唔覺 project 行緊邊會停 之後應該真寒冬
個盤係機場
隔離d盤停撚哂我個盤都繼續
其實則師都唔好得幾多
食物錬高層
工程呢行真係做到心灰意冷
特別係政府job
信來信往 paper work 多到死
本身政府班友(睇 design既 department之外)已經hea做 問佢地拎個consent都難過登天
電話又唔通email又唔覆 屌衣家又開始wfh
design就勁撚多comment
覆完信打完電話已經無左半日 汁埋comment就一日
其他新接手既job 就只可以OT死掂佢

利申 civil乾收銀
FC左未先?都未到31/3
行左NEC係咪應該好左 document submit左上client一段時間唔覆就可以當no comment
利申 唔係乾收銀
出面d post明明成日話炒人
但都係大把位請唔到人做要日日出出job ad
忙撚到喊
大細job唔撚會完
如果份野(好似design report)好重要 client想改好難唔改
而且有d site involve好多department
就連普通問可唔可以入場既都要問
fsd asd dsd wsd td hyd hkpf既rmo 屌如果連swd都關事都要問埋
問完之後又要問Lands借地

唔通真係打句話唔覆當你no comment咩 到時d department head打黎屌大佬 大佬又係屌我

NEC對consultant其實真係唔多好 幫到contractor
但consultant一樣比client屌 但contractor一樣可以撚9 consultant

有人試過之後比人屌
政府肯批錢未
顧問嘅作用就係收錢俾人屌
以前就話業主判頭鳩下鳩下唔識設計
依家業主判頭大把顧問過檔嘅中高層
唔 outsource design 一樣做到 in-house design
只係俾舊錢 outsource 埋個設計責任出去咁解
順便可以站喺高地屌鳩顧問
雖然則師係 design team take lead
但都係俾業主撚狗
唯有向下發洩撚番機電同結構
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞