現職工程狗圍爐區

1000 回覆
58 Like 3 Dislike
做撚到無停手
仲係晚晚OT緊

管PROJECT果邊 :(
公司唔加人工,已遞信
半工讀今年會拎BS HD
出黎做科文好 定做ACOW
仲係22k??白紙一張都係22k,做左一年又係22k
好撚灰, 戇鳩鳩做咗十年 engine grade, back office, 未轉過工, 50k/月。 今年冇人工加 又要 扣花紅

魚5過塘唔肥呢個真係千古不變嘅定律 除非做緊政府 或者公營機構....
點解唔係做ABSI而係做ACOW?
做佐一年有多啦
金門係咁架啦
高層就 fat fat,低層就做撚死
做少你一半都係50k
一年轉一次工
效率高是咪唔洗ot做得曬
堅揪, 邊個範疇?
巴打 我BS 係building studies
大maincon 出身 而家去左consultant 做re
(private job)
轉一轉工就e 變se consultant 都30k 即刻變40k
畢左差唔多6年 有埋牌 都覺得arup係名牌
做Consultant又要捱騾仔、又搵得少,未chartered做三幾年最多都係30k-35k,又唔一定考到牌,考到牌都係加10-20k,考完牌既人工先等於唔使考牌既Main Con,不時見做左三幾年Main Con既就搵到40-50k,轉下工又加10-20%,咁既人工升幅咪好快100k一個月,仲未計出雙糧花紅,仲正過做政府工程師
一間間 有好多mc 40k 都無請CEng
無人會咁簡稱
bs一向都係講building service
想問,RE 有何入職要求?
巴打做civil / buidling?

p.s. 自己是做machinary。
5年50K
做BSI囉
係地盤門口自願填有無返大陸
想開工就無返
唔想開工就有返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞