[光復香港 時代革命] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (17)

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
私心想per se多d人識
鬥快好聽
逝水如斯
一,別來無恙,矛盾一生,到此為止都算係咁,睇下Dear Jane一首都無。

其實我以為Shiga嘅舊街角會入到百大
私心想沒有你我甚麼都不是入多過別來無恙
咁又係
Dear Jane 三部曲竟然冇
我都以為舊街角會入到
都幾有意思呀呢首歌
側田一首都冇?
咁講衛蘭都冇
如果係上一個年代應該有幾首
https://www.youtube.com/watch?v=GBbIE6Fyspk

見到有Let Us Go Then You And I真係好感動
Mami把聲夠Raw,令到每一粒詞都好入心

如果大家未聽過,真係值得用5分半鐘去睇一次佢個MV
迷魂陣根本垃圾
Lalalala...
兒歌咩大佬
本身為表演先有首音樂
星夢無啦啦搵兩條友唱到 k歌都不如
903好似就上"敢"
迷魂陣依D垃圾唔好提了
波雅斯 親愛的幽靈
我可能講得唔好令你誤會,我唔係批評人聽歌口味,只係講緊一個現象,回應之前有人討論「主流」音樂嘅話題

其實我覺得音樂口味狹窄主要責任不在聽眾,因為時下興咩音樂係受好多外在因素影響,尤其唱片公司/媒體推咩歌

你講嘅「靠食老本」就係香港樂壇最大問題,永遠諗住市場只buy某類歌就keep住推同一類,缺乏前瞻性,咁只會越做越差,永遠唔會有進步

90-00年代初嘅樂壇都會有快歌、甚至另類歌hit得起(例如王菲),而家近乎零,只有K歌有多啲人聽,就知香港樂壇退步得幾緊要

我知一定又有人會話唔係呀,樂壇每年都出產好多非K歌、偏鋒啲音樂,樂迷自己唔去搵就話冇...等等

要特登去搵先聽到,就正正係非主流、小眾,而點解唔能夠成為主流,原因就係唱片公司唔會用呢啲歌做主打,唔會花資源去宣傳。佢哋會話市場唔受、會蝕錢,然後就年復一年去做差唔多嘅嘢。呢個就係業界短視,流失左咁多樂迷都唔諗辦法點樣挽回佢地嘅心,只係著眼眼前微利,形成一個惡性循環

所以我好欣賞啲堅持自己風格,靠自己殺到條血路出嚟嘅歌手,例如Serrini。希望香港嘅獨立音樂人可以做多啲有質素嘅音樂同發到圍,活化沉悶嘅廣東歌壇。靠大label同已經變成大公司應聲蟲嘅903真係冇前途
叫我
其實舊年我同謝安琪巴都有傾過搞唔搞 不過最後都係擱置左
記得好似有另一位巴打搞過 但係好似完全冇人理
上年唔搞主要都係覺得大家都唔會有心機參與
今年如果情況許可嘅話都想搞返 始終無論世界點變 本土文化嘅傳承都唔可以停
今年如果搞,現在有咩已經可以準備定,唔洗到時去到年尾入資料入餐死
前年入圍準則就係四台上榜歌,我記得我用Excel執都係搞咗幾個鐘,所以都ok嘅
好似有400幾首
好似係咁上下
反而你提醒咗我,今年可以早啲搵連仔幫手宣傳下,記得前年太遲決定做呢壇嘢所以冇乜人知
Wonderline
慶祝無意義
上一首叫hit嘅快歌係咪重口味?
有啲903好捧嘅歌手,港台嘅成績都好麻麻
小明,周國賢,好少拎港台獎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞