[光復香港 時代革命] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (17)

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
關淑怡
樂評就勿認真啦
之前都係用開kkbox
不過join左網上行送moov
慳返幾舊都好

但莊正新歌又冇 lmf 2019又冇
巴打識貨佢仲有另一首歌都係梁柏堅填的,每次聽到第二段都流淚

https://youtu.be/PR8cVg0DDnk
雖然比較少人睇
但我都有留意幾有心
都有聽呀 係好sad
但覺得首歌本身冇赴湯蹈火咁好聽
可能關編曲事
做咩咁大怨氣
應該關這位蠢才篇樂評事
我諗兩首行唔同style
呢首認真睇完啲歌詞更加有感覺
金堅首新歌應該又係講香港掛
幾時出
https://www.instagram.com/tv/B-wlwZVj-FC/?igshid=1nsf93zdobec7

Dear Jane x Jer cover 水刑物語
幾撚正
幾夾
都係睇佢ig話講無力感炸
章尾而首瞏勁方皓玟feel
睇mv先知原來同公司
DJ x jer 無可避免覺得呀jer唱得一般,可能dj唱得太入心入肺,但係水刑物語我覺得呀jer handle得好啲,首歌好fit佢
其實我唔覺得需要整合黃list,靜靜哋仲好,整咗出嚟唔止方便我哋搵,仲方面對家封殺同批鬥

反而整個藍list 去表揚就差唔多
我估到實有人咁講。
但個問題係佢哋表得態就已經係代表冇驚過所謂打壓,班垃圾藍絲所謂杯葛or whatever 亦根本冇影響,因為本身佢哋都唔係target audience ,佢哋亦冇消費力同真正恆心。相比之下,俾到多一個自己人認識到手足歌手,就係多一個。
個消費主導權似終係喺我哋度,正如黃店咁,你都唔會話驚人俾狗咬所以唔搞黃店list。
你一日繼續靜靜哋,佢哋一日繼續冇人識(同時本身都賺唔到支那/藍絲錢)。
封唔封殺講到尾係睇個市場,如果我哋真係養得起本地音樂嘅,唱片公司等等都唔會同錢作對。
藍嘅反而唔使整list,因為基本上佢哋一奶共已經大把新聞報。但調返轉頭,黃嘅出聲冇人知。
同偶像一樣玻璃心
樂評啫 咁上心做乜 你自己都可以寫一個吹奏位蠢才喎
有啲可能只係想低調暗撐,喺ig 出過一句聲/私人場合講,但俾人認到再放大,結果都好大機會俾人封殺
你望我打出嚟嗰啲,已經係明顯出晒聲,本身都唔會有市場顧忌嗰啲嚟。嗰啲淨係612出個黑post “stay safe” 「心痛」嗰啲我係冇加。而且都係嗰句,我哋自己養得起,夠多人撐嘅根本唔怕封殺。冇理由屌偽人跪嘅時候我哋自己都縮沙先。
明明喺呢個本土熱潮嘅環境下,係一個好好機會去推廣多啲本身唔多人識啲歌手樂隊。你要知大部份香港人真係唔會好似呢個post入面嘅我哋咁專登去揾同追唔同廣東歌,佢哋係要餵到埋口有人話推介先會㩒入去試吓。方便到多啲自己人揾嘅好處係絕對大過方便支港共封殺批鬥嘅壞處,況且你覺得我哋自己唔提,支港共會唔知咩?
明明大家都講緊黃色經濟圈,點解唔可以apply返落樂壇度?
我發覺Mirror班fans幾好脾氣 成日見佢地周圍去多謝人 比人批評又唔亂咬人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞