[光復香港 時代革命] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (17)

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
幾好,903都播幾多
佢之前啲歌好正 成個album dl咗
反而今次呢首麻麻
But she deserve more attention
其實係marketing 做得好 搵啱mv角色 度個港女受落嘅故就紅

Yellow Fever時期嘅DJ不復再...
伍樂城有比力作,轉3次key
真係好正 有個偏classic嘅intro
又有苦甜交雜嘅感覺
當練唱功囉 佢初出道live未係好好
同咪知名度都係靠TBB儲返嚟
佢之前都有話 一轉公司就少咗人知佢出新歌
對比之下Hubert 慘過佢好多
明明聲底都live都超哂班
其實喺903見到佢講到喊 都feel 到佢有幾真誠
其實佢最正係越難越愛之前...
純講佢唱歌 人品就...
DJ最正嘅碟到而家都仲係XOXO
其實都幾期待hubert出走
不過佢似乎唔似alfred咁有野心 而且都唔知邊間label會有佢位置
越難越愛前有藍天空隻碟,首我沒有傷心好似都幾多人聽
不過唱得又唔係好,人品又差,都係留係cctvb啱佢
071 忘川 - 陳僖儀 [2012]
072 你倫敦.我紐約 - 藍奕邦 [2013]
073 Good Night - 觸執毛 [2012]
074 海裡睡人 - eason and the duo band [2018]
075 鋼鐵是怎樣煉成的 - 何韻詩 [2010]

Sita
海𥚃睡人 忘川
hocc
sita
周柏豪,Shiga,Dear Jane 全部marketing 都做得十分好

但呢兩三年都捧唔起洪嘉豪

拍埋環球真係贏一百條街
咖哩龍蝦
時間問題啫
不過我覺得洪嘉豪潛力有限
要去到拍蠔當年個高度都唔易
btw聽返陳伯隻《Tales》 發覺真係滄海遺珠黎
完勝佢近年任何一隻碟
環球靠金拱門
鐘意the next moment多啲,讓子彈飛同繭
仲有呀jude算唔算,起碼多咗人識
前排見好多人ig玩零分filter,變相多咗好多年青人識佢同聽佢歌
黑馬王子係我all time favourite
不過呢隻碟我覺得冇咁easy listening

論easy listening 我更中意the next moment
魚眼 晴空 讓子彈飛 我沒有 繭 一休 放空 都好正
搵人crossover 同個ig filter都好成功 真心係多咗好多人知首歌
要easy listening就聽返早期啲K歌/近年別來無恙霸氣情歌金草莓啦
就係唔易入口先做到滄海遺珠
咁的確tales同佢一貫做開嘅音樂比係偏d嘅
我都係近幾年先開始識欣賞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞