[光復香港 時代革命] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (17)

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
原來二汶琴日出咗首普通話歌
偏就話難聽,又叫人唔好播咁多
真係難怪香港主流音樂咁撚單調
播完都唔會變主流架啦
點解咁斷定唔會?
當日農夫都係咁樣畀903播先令大眾認識
播咗未必變主流
但唔播就更加無可能會有人識
Ivana嘅話我會鐘意佢上年個首多啲
香港聽眾隻耳仔就係窄撚過處女
呢排搵多咗好多本地indie嚟聽 metal core shoegaze postrock math grunge noise乜都有 百花齊放但好多youtube都得千幾views
Ivana嗰首相比之下根本就大路pop嘢 咁都叫偏
我唔係叫啲dj唔好播唔好推廣喎
咁你偏既歌 唔好播咁多又有咩問題呢
我都係咁話
話唔好聽就成班樂壇推廣員出黎起晒鋼
你可以話唔好聽
但唔好聽同偏係兩回事
好唔好聽好主觀 你唔鍾意聽可以熄機/轉台
但你話偏嘅歌就唔應該播就係態度有問題
冇話唔應該播 我係話唔好播咁多
點解偏就唔好播得多先?
唔係正正因為偏先應該播多啲,等大眾接觸多啲咩?
偏就少播,大眾繼續喺一個充斥主流大路嘅歌曲環境下,咪繼續接觸得少,歌曲題材繼續咁單調囉

你就話人起哂鋼
但你自己就串柒柒咁話人哋非主流嘅播完都唔會上主流
問佢點解咁斷定非主流播得多都唔會變主流
佢又唔答
咁你咪睇下首歌既曲風會變幾主流囉
好老實 唔會因為你播多咗首歌就會變到首歌好聽
咁我覺得依首野難聽 咪建議電台唔好播咁多囉
同一時間一樣可以播其他偏既歌 新派廣東edm 偏啲既歌我都冇話抗拒
一路都冇講過偏=唔好聽依個概念 之不過咁岩Ivana依首新歌係我既取向下係偏得黎難聽
碌返上去睇下你自己講咩啦
「好心咁偏既歌就唔好成日播啦」
呢句係你自己講
你而家又話唔抗拒播偏嘅歌

從來無人話播多啲首歌會變好聽
一直講緊播多啲可以令多啲人接觸到,大眾可以認識多啲唔同曲風
她整晚在寫信 幾正喎
你碌撚返上去睇我打咗咩先啦
我係話首歌好難聽先 之後先引申到「偏」依個話題 一直都係環繞緊同一首歌

我係認同偏既曲風係應該要推廣啊
但係我既角度睇就唔需要用到播「多」啲黎到去推廣依首偏得黎難聽既歌

咁你會話叫我唔好聽有人覺得好聽 咁我表達下我既意願又唔得?

仲有最開始串柒柒個個唔係我
但係唔知係咪聽慣側田,鐘意佢唱多過Janice
唔想聽國語歌出返離遊記波點女皇咪幾正
不如合唱再派台啦
wyman話當年有2個女歌手差啲會唱呢首歌
一個係janice,另一個係邊個呢
非主流真係咪真係想成為主流先?

主流之所以係主流,無關質素,而係關易入口程度
你都唔會期望好多人接受到mental

推廣非主流音樂唔係大眾傳媒主要責任
當然佢地可以幫手推廣同教育聽眾欣賞
A係林憶蓮,B係Janice
她整晚在寫信 D詞真係好"我現時自己肯做飯"
命硬正好多 如果janice + 側田, 我寧願佢地合唱命硬 (非live 版)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞