[光復香港 時代革命] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (17)

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
好奇一問
呢度有無人上cool music forum
而家搞緊年代百大選

但上到cctbb唔覺幫到幾多
呢個台target audience得返班c9
班c9聽星夢多
兩首歌有咩可以比較到啊
突然諗起luvdat呢隊嘢已經無聲無息消失咗去咗邊
咁本身target audience 都有少少唔同嘅⋯⋯
而家香港大部份後生就算唔太熟廣東歌/香港樂壇嘅都一定有聽dear jane⋯⋯
早幾年三部曲真係好多平時聽開英文韓文嘅女同學都識唱⋯⋯
另外,我們的基因個mv咁hea,我估Juno 未必太重視?
https://youtu.be/15A7DlM0oEk

ToNick - 衰喺個掣度(Official MV)
https://lih.kg/1955752
fb最近一個post係19年2月
一路都有上
歌早排選完左
前日開始公佈100大
而家好似選緊碟
俾條死肥佬搞到
2020 香港唱片商會銷量榜第13週 2020/04/03

TW LW NW
01 02 02 Before I Forget / 黎曉陽
02 NE 01 愛∙回憶108 新曲+精選 / VA
03 03 10 摩天動物園 / 鄧紫棋 G.E.M.
04 05 03 浪漫大本型 / 譚詠麟
05 07 03 面面 / 蘇慧倫
06 01 03 LAZY MUTHA FUCKA / LMF
07 06 11 Can You Hear / 譚嘉儀
08 08 06 Dream Songs: The Essential Joe Hisaishi / 久石讓
09 09 09 19 Moment / Supper Moment
10 RE 06 GloriAlive / 歌莉雅

OUT
XX 04 04 Changes / Justin Bieber
XX 10 09 Frozen 2 / OST

yeah 恭喜黎曉陽
估唔到仲有人上
不嬲都有上
嗰邊多人討論好多
應該係香港剩低唯一一個地方keep住有人討論廣東歌
好佩服好多人仲keep住計903播咩歌

成日都上
想po返個【年代百大選】前言出黎俾多d人睇
其實依家比2010年代好好多
多咗youtube等平台,唔洗只靠tvb
唔同歌手(包括主流同非主流)都可以有機會俾人知道自己既音樂
想講 個前言寫得好好
好想po係連登俾多d人睇
好多人仲堅持緊本土音樂
好多人仲支持緊本土音樂
個百大選好似唔止cool music forum啲人投,
佢哋仲邀請咗好多音樂page投同寫前言
好有心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞