[光復香港 時代革命] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (17)

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
個個禮拜都低位😭
其實四台有邊個榜真係論質素,港台有時好多高質歌冠,有時又俾啲垃圾歌上榜
好可惜 但點會有心情搞
反而睇cool music, 私家音樂嘅榜仲覺得正路
港台個榜連阿煎首敢同迷魂陣都俾上,呢啲垃圾歌係903影都無,所以好難講
agger
小巧鬼係universal? 人地media asia wor
港台只可以話比較大路 做到balance
但08年後冇冠過hocc
media asia 大公司上年係903獨大,咁先幫倒佢攞女銀wor,仲高過AGA
你班人903係又鬧唔係又鬧,唔播又話903無taste淨係支持主流,播又話人偏
唉 鄧連詩雅唔抵
到此為止唱到街知巷聞
都淨係排51
呢十年香港人過成點?
而首歌有冇回應過時代?
睇論盡
咁又好似冇
不過咁咪即係情歌唔會上到高位?
單獨一位樂評人就算啦
CM共和榜好似係集體智慧
出黎個結果都幾有sense

私家音樂又係點數榜
唔太熟樂評page sorry
如果係揀 100 pop song of the decade嘅話
shiga一定唔止咁少歌入
到此為止亦一得排得高啲
但今次揀歌除咗流行之外
仲有好多因素影響
冇得咁講
想講歐美越嚟越悶,呢幾年billboard top 20長期 hip hop/抖音歌霸佔。同埋人地資源咁多,香港越嚟越少人做音樂,緊係靠食老本,如果唔係遲啲唱都無得唱。批評人聽歌窄不如推下啲更加應該支持嘅歌啦。
Cool music個十大頒得算好好,歌曲緊扣社會脈搏之餘,音樂質素同流行程度亦取到平衡;期望來年香港有更多更好嘅廣東歌同音樂人做好音樂
共和榜seems the best
但有時都會嘈交
其實如果唔係近年咁 依家排高位嘅歌未必會排到呢個位 會多好多其他題材種類 包括你嘅情歌
港台不嬲唔撐hocc, 填海華佢地最鐘意,同埋以前頒獎成日hea9啲好hit嘅歌手
如果有一頁有晒100大加埋簡介就好,要禁去後面先睇到簡介
agree CM共和榜正啲,論盡都係個人喜好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞