[光復香港 時代革命] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (17)

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
當年Stephy嘅電燈膽以為係因為佢live問題 但零分有既話...
其實就係公司問題 睇你公司會出幾多錢買獎
黎曉陽真係好高質 佢真係值得有一首十大 俾多啲人識我個friend連佢個名都未聽過 推介完佢一聽咗一首就已經話幾高質

阿滋與海默又係得第二 黑鏡一上就落架 黑鏡第一個星期都有第十 之後已經跌落十八 離撚晒譜903 佢到而家一首冠軍歌都未攞過屌你老母而家全日係咁播正式開始聽到悶
其實我中意黑鏡多過阿茲
本身仲諗住阿茲第二唔怕啦
黑鏡仲好聽添 希望903會冠

而家日日都播mirror個幾首
唔知仲以為viu買起左商台
mirror其實本身唔係問題 佢哋係有market既 又唔係好差 咁都係吸引一班人既 都可以令多人留意 個問題係播得太多囉 真係播得多到傻撚左 由有驚喜變到覺得悶

同埋學上面啲comment話濟 真係有好多人淨係聽頒獎禮 你頒獎禮真係可以俾啲小人識得嚟有能力既上去攞下 而家有好多好歌手真係無人識如果佢地多人識 可能會令多啲人聽到廣東歌仲有好多變化 唔係咁單一化 咁先可能吸引到多啲人番嚟 而家好似淨係serve緊而家個市場咁 唔吸引新market 雖然我都知咁好大風險未必有回報 但我身邊有唔少人係覺得廣東歌無佢哋想聽既野同覺得悶而聽少左
到此為止點止51
我本人都唔止70
因為有其他歌分咗票。
5.5 - RubberBand、Supper Moment、方皓玟、王菀之、謝安琪
5 - C AllStar、Gin Lee、周國賢、容祖兒、連詩雅、麥浚龍、陳奕迅、盧凱彤
4.5 - 林二汶
4 - AGA、Serrini、古巨基、吳雨霏、林欣彤、林奕匡、許廷鏗、張敬軒、楊千嬅
同埋喺K歌
即係代表連詩雅會有歌高過到此為止
咪就係
諗唔到有一首可以高位得過到此為止
綜合黎講
以好聽既就一定有既
敏婷重要出現多幾多次
舊街角
我都以為黑鏡會比903推添,有ellen加持都冇用
903有鬼推過ellen咩...

2012年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮 - 叱咤樂壇唱作人銅獎
2013年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮 - 叱咤樂壇唱作人銅獎
2014年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮 - 叱咤樂壇我最喜愛的歌曲大獎 《撐起雨傘》
睇wiki好似冇拎過歌曲十大

所以如果大家真人識任何歌手,叫佢去餐廳推廣下播廣東歌
好歌手要組成聯盟,整playlist, 資助喇叭播歌
由側田作曲既hey mary 都好好聽
黎曉陽值得更多人識
RTHK都會認定某啲歌手係商台人而打壓
例如
我諗我明邊啲
林一峰 農夫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞