[光復香港 時代革命] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (17)

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
有名你叫樂評界健吾,由得佢啦
其實成日送野比903 DJ會唔會比人告
【明周焦點人物】
全球新冠肺炎疫情持續,香港亦發起籌款音樂會,東華三院將於五月舉行《「LOVE actually LIVE actually」抗疫慈善音樂會》,透過網上直播形式進行,#楊千嬅 以東華三院大使身份聯同一眾好友歌手「輪流唱」,#周柏豪、#JW(王灝兒)、#姜濤 等陸續答應支持。
051 肥媽有話兒 - CLS Express [2019]
052 陀飛輪 - 陳奕迅 [2010]
053 到此為止 - 連詩雅 [2012]
054 好不容易 - 方大同 [2011]
055 山林道 - 謝安琪 [2016]
CM啲人嗰頭講起Shiga 今日就出
但你講嗰堆有啲係低調暗撐咋喎
其實我都同意黃色音樂圈係要支持嘅,問題係而家情況大家都有眼見,啲表咗態嘅歌手藝人有真係因此而得益咩?俾支那打壓就有
音樂圈個情況其實真係有啲複雜,唔似得飲食業咁真係完全靠零售市場搵食,現今多數主流歌手根本冇可能淨係靠賣碟/演唱會飛賺到錢,主要收入來源都係商演嗰啲
真係表曬態撐到衡嗰班好似莊正咁,其實冇乜幾多個係純靠音樂搵食,大多數都另有份正職
因為我哋根本冇去推動過,大部份出咗聲都冇人知,一係就人哋豁出去表態之後個個話靜靜哋唔好推⋯⋯咁梗係冇得益啦。同埋如果呢班歌手係以本地市場為主,根本唔需要怕支那打壓。我哋樂迷自己都要take initiative 去證明你哋唔使怕出聲,因為唔使靠支那,我哋香港人養得起你哋。
(我知會有人話我咁樣係逼人歸邊,政治化音樂。但我想講第一冇逼過,只係講緊推介啲有主動出聲嘅,最多只係鼓勵。中立嘅我哋都冇權冇能力逼人出聲。第二就係所謂政治化,其實就算我哋唔搞,支那一早搞緊,我哋要好似推黃店咁反制。)
暫時都未有人反駁到我上面同呢到講嘅幾point。
另外你可以講返有邊啲應該歸類為「低調」,可能大家標準唔同,我唔直接開post就係想呢度一齊傾吓要計邊啲。我係想講啲有返咁上下程度直接表態嘅,我都唔想講完啲低調嘅之後又俾人話佢哋得底褲黃。唔該晒巴打,我感謝你起碼有留言答我而言唔係留個負皮就算。
呢個咩朵嚟
唉,其實我對香港人真係冇乜信心
黃色飲食圈搞得成,係因為係人都要食嘢,但除此之外有幾多產業嘅黃圈係真係成到形?都仲未講香港人嘅音樂品味好似從來未進步過咁,同埋嗰種完全唔覺得音樂以至其他文化產業係要用錢去支持嘅諗法,你睇下有幾多自稱黃嘅人仲因為免費而用緊joox就知
說穿了,就係香港音樂圈條產業鏈本身都已經唔係好運作到,更遑論要搞黃色音樂圈
我覺得係唔好妄自菲薄先⋯⋯
我都好明白你對香港人冇信心,但感覺成個勢係進步緊,多咗人聽返廣東歌,好多中小型concert入座率都唔差。而且始終要開化,而我覺得而家係契機,唔係避咗個問題就算。其他行業一樣啦,萬事起頭難,但唔做就一定唔會得。而且我真係唔太見到推黃音樂人個壞處喺邊。
我就係覺得調返轉頭黃色音樂圈係其中一個帶起返香港音樂圈嘅方向。
希望真係會如你所講啦...
的確呢幾個月嚟我哋都見證咗好多以為香港人永遠都唔會做到嘅嘢...
咁你有無諗過藝人比一般人/店舖更易接觸到公眾,相對嘅係要受打壓(無論明或暗)都係更容易

你話你個list 入面嘅人都唔係暗撐,但有無實質問過佢哋係咪想加入個咁嘅計劃?

我唔排除當中有歌手唔介意(eg 小明、hocc),但你真係肯定所有受「推介」嘅人想咁樣正式表明立場?
出一首歌無論明示或者暗示傾向某種意識型態,都已經係留下紀錄,任由聽眾去解讀首歌係藍定黃。我相信任何制作團隊喺制作一首歌曲嘅初期一定有考慮過所有嘅風險,例如邊啲字眼好易會Link到邊種立場嘅人,所以真係唔太到我地作為聽眾去幫個藝人/KOL去幫佢諗,尤其依家個社會郁小小就易被定義係黃或係藍制作一首歌唔係淨係得藝人一個去做,個責任係成個團隊都要負

用依樣野黎重新俾聽眾聽返自己認同嘅歌曲,咪即係黃色音樂同好會,有咩唔好
咁有撐起雨傘
願榮光又咁大機會入圍
肥媽入唔出奇喎
音樂依樣好主觀
首歌唔好聽你再黃都唔掂
正如成日話黃店難食一樣
唔望出聲硬撐 但首歌有意思都好夠了

好似Kay 咁 歌依然係好聽
但依家聽佢都無咩感覺了
反而覺得歌曲題材唔係最重要
歌曲質素比較緊要
如果只撐社會歌 題材單一 對樂壇唔健康

撐唔撐歌手睇佢地言行,有無奶共
樂評得閒睇下笑下就算啦
一首歌的價值又唔係只係
憑佢10分比幾分黎決定
一首歌覺得好唔好係好主觀,每個人都有自己口味,歌做咗出黎可能有高低質素之分,但其實去到自己對耳,自己鍾意定唔鍾意先最緊要;人地嘅評論只係個參考,人人一把口一百種真相,介意得幾多?
Agger
樂評page啲評語我都會睇,不過從來睇完就算
有班唔鍾意佢嘅人改
話佢個格同健吾一樣咁乞人憎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞