[光復香港 時代革命] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (17)

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
061 美麗新世界 - 王嘉儀 [2017]
062 為執著乾杯 - 藍奕邦 [2012]
063 山旮旯 - 馮允謙 [2019]
064 壞與更壞 - 林宥嘉 [2016]
065 女神 - 鄭欣宜 [2016]

邦邦三首中三首
邦邦喺cm好多fans
雖然俾我揀我唔會入呢三首
仲有堆應該會入幾首既未出現
數落去至少有青春頌啦
你老婆
https://youtu.be/tYFBslHotqI
JUNO MAK 麥浚龍 KARENA LAM 林嘉欣 - 《字典與聖經》 MV
唔係好明me 想講乜 求分析
Mv
Part 2主要係劇情冇咩推進,幾首都係part 1上面嘅錦上添花
有冇人有睇今晚藍奕邦ig live
056 春秋 - 張敬軒 [2010]
057 最後晚餐 - Supper Moment [2010]
058 分手總約在雨天 - 方皓玟 [2014]
059 幸福之歌 - Supper Moment [2015]
060 火鳥 - 楊千嬅 [2011]
連文案都唔想再睇
只係想知幾時完個project
今年完到啩
Michael C - 愚公
https://youtu.be/vT98NOb9jwc
明明香港人,點解debut要唱國語...
嘩,論盡評ivana新歌9.5分
林奕匡都係國語歌出道
公司覺得佢唱國語好啲 幾年後先出一首廣東歌
見有少少反應先畀佢出廣東歌
之後高山低谷紅埋就直接出廣東歌
Moov又冇得聽
見佢個app又柒柒地
歌又成日唔齊
以為佢冇心搞落去就摺

點知又見佢有新搞作架喎
本地歌聽kkbox好啲
聽聞話如果高山低谷無反應嘅話佢就玩完
結果首歌紅咗,佢有得繼續
唔關moov事
碧玉到而家都係得joox獨家
Hello 巴絲們,呢期有Eason幫支那外宣,繼續激到好多香港人拒絕奶共藝人,係一個好時機去推動本土/黃色音樂圈,同時推動復興香港樂壇,所以我想出個詳細post推介啲黃嘅本土歌手/樂隊/組合,有齊youtube ig fb link咁樣(尤其是係啲本身唔多人識嘅)。我希望盡量包到全部有唔同程度表態、係自己人嘅單位,可唔可以幫手睇吓有冇漏?感激不盡!
以下係暫時嘅list:
莊正
李芷君
Yellow!野佬
符家浚
吳林峰
黎曉陽
陳健安
徐天佑
ToNick
Kolor
許廷鏗
Per Se
周國賢
方皓玟
RubberBand
YukiLovey
852BinGang邊疆兄弟
Serrini
Thud
藍奕邦
鄧小巧
Tommy@Ekids
布志綸 (Alan@Mr.)
Mr. Rocket Head
After10
李拾壹
何韻詩
林聰
KENI 李礎業
黃瑋中
The Hertz
章尾而
My Little Airport
Kevin Kaho Tsui 徐嘉豪
徐繼宗
黃千庭
林海峰
傅珮嘉
Another Kitchen
曹震豪
Robyn & Kendy
JB
Heyo
小肥
王嘉儀
秦馨敏
張惠雅 Regen@Hotcha
張紋嘉 Crystal@Hotcha
達明一派
https://youtu.be/wN01t5_VoG8

仲有見未有人post呢首,梁柏堅填詞,講728俾狗咬暴動嗰對新婚情侶。好好聽,近排喪loop!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞