[光復香港 時代革命] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (17)

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
又比喻得幾好
兩個都係又要mean,又要小氣
係呀,淨係出社會歌就好似去番以前淨係情歌咁
其實而家個樂壇發展得幾好,主流嚟講情歌,勵志,社會歌嘅比例幾好,曲風都多咗變化,indie嚟講又好似越嚟越多人識
但係個重點嚟,就係點解香港樂壇仲係好似不復昔日,我自己覺得係連好多自己人都唔聽廣東歌。你問friend有冇聽新歌呀,佢哋會答冇聽新歌好耐了,以前嗰啲好聽啲。但係好多時佢哋根本連聽都未聽。另外有班人,以聽外國歌,韓文自豪,你問佢點睇一啲新歌,佢會笑鳩你,邊有人仲聽廣東歌,連所謂自己人都唔撐,點搞
加上有新人出嚟,例如mirror嗰班先算,出完首歌,幾多人聽都未聽就不了不了
但係起碼佢哋全部出廣東歌,起碼佢哋唔係藍先啦,但始於就係係咪都要比人屌,做咩都比人屌
要迎合一啲人黃色娛樂圈嘅standard,未去到tommy level嘅,就係所謂淺黃,之後就會spin到去淺藍,啲大公司仲會唔會同你玩冒險
見 100 首我真係飛過算
根本純粹9up
同每個年代都唔同準則
上年既未來見到今日可能又唔同標準
Mirror 我係有偏見但唔會踩
真心覺得市場要多d 新血先有未來
買大天王都 3個偶像派啦

同最近果3首派台歌都好鍾意下
903 介紹佢地都有理由唔係純靚仔偶像
依樣對我都改觀左
其他平台5月27日先有
香港唱片商會銷量榜 Week 14 @ 2020.04.11
本週名次 / 上週名次 / 上榜週數 / 唱片名稱 / 歌手名稱
01 / 01 / 03 / Before I Forget / Michael Lai 黎曉陽 (2 weeks no.1)
02 / 05 / 04 / 面面 / 蘇慧倫 TarcySu
03 / New / 01 / Future Nostalgia / Dua Lipa
04 / 06 / 04 / LAZY MUTHA FUCKA / LMF LMF XX Year Fest (1 week no.1)
05 / 03 / 11 / 摩天動物園 / G.E.M. 鄧紫棋 (3 weeks no.1)
06 / 04 / 04 / 浪漫大本型 / 譚詠麟
07 / Re-Entry / 23 / When We All Fall Asleep, Where Do We Go? / Billie Eilish
08 / 08 / 07 / Dream Songs: The Essential Joe Hisaishi / 久石讓 (2 weeks no.1)
09 / Re-Entry / 12 / 哥哥的歌 / 張國榮 (2 weeks no.1)
10 / Re-Entry / 04 / Detour / 馮允謙 Jay Fung

出榜專輯:
愛∙回憶 108 新曲+精選 / 合輯
Can You Hear / 譚嘉儀 Kayee Tam (1 week no.1)
19 Moment / Supper Moment
GloriAlive / Gloria Tang 歌莉雅
046 羅生門 - 麥浚龍 / 謝安琪 [2015]
047 矛盾一生 - JW [2015]
048 Come With Me - 吳雨霏 (ft. AF) [2017]
049 油尖旺金毛玲 - Serrini [2016]
050 留白 - 王菀之 [2012]
仲未見RB
2 weeks no.1
似高位 都幾肯定有未來見
羅生門
金毛玲
https://youtu.be/dyyl1YyFsIc
衛蘭 Janice Vidal - 她整晚在寫信 (原曲: 命硬)
華納真係好識捉住個trend, 睇到Wyman個ig, 一知道女歌手B係Janice, 即刻叫佢唱, 喺疫情肆虐冇得出show嘅情況地繼續keep住曝光率
究竟女歌手A係咪真係林憶蓮
估唔到係佢
王菀之同serrini都開齋了
想知Don’t text him最後去到邊
今晚又有
Hoc live
好好聽啊
仆街903都唔谷黎曉陽
好多首值得上頒獎台
903依家剩係識播mirror

造星2終於有人出道
山下見
終於有 studio version

loop youtube live version 段rap 聽得好辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞