[光復香港 時代革命] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (17)

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
https://youtu.be/7RKcXLi2Ruo
AGA 江海迦 - 《Mad》MV
曲詞編唱同MV都好old school吖救命
第一首派台就咁老派,好擔心嚟緊嘅大碟曲風都係咁
咁樣點紅點拎女金吖
AGA
快啲開番紅館concert等緊你
出啲咁嘅質素點拎女金啊 咪玩啦
唔聽浦銘心 都聽下鄧小巧 aga佢哋高幾多班先啦
加埋佢自己又為食呢
AGA爆人樽
係咪唱野狼disco 呀
飢餓毛毛蟲 乜鳩野歌名黎
兒歌
都係靠人做歌俾自己
點解kay 小巧成日有勁班底高質歌
堅姐就唔知衰咩鑊鑊啲歌都咁撚垃圾
係咪過江龍人脈唔夠又唔識同圈內人social
Kay以前有周老闆,而家有juno幫手搵人
小巧同藍奕邦熟,又埋到jerald
其實眼見而家大部份歌手都有好固定嘅班底,唱作嘅就自己做歌,唔係唱作嘅就一定有friend嘅圈內人幫,例如小明有許創基,陳柏宇有Edward chan,好多歌手都有自己fd幫自己做歌,而gin lee就好似冇同邊個特別fd咁,所以就成日收垃圾歌
小巧Frenzi Music加寰亞
兩邊都有好嘅班底
佢仲有林家謙

許廷鏗有于逸堯
最差嘅星夢都仲有肥何包底 (雖然啲質素有眼睇)
而家上到位嘅一係有固定班底,一係自己識唱作
不如Gin Lee試下搵人包碟做啦
一時eric kwok一時馮翰銘一時又其他人
成隻碟支離破碎,又未必有big hit
始終唔可以好似上咗神枱嘅Eason咁, Rice and Shine一半火星電台一半JJ主理咁,都會有好feedback
唔想次次提到佢剩係可以讚佢靚聲啊...

經典童書
在下見識淺薄少睇書 原來真係有

周柏豪話今年會出碟
轉會之後本身已經0期望
護埋旗之後直頭係負值
未轉會之前都間唔時一兩首有驚喜
而家完全聽唔落手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞