19-20學年 TOP UP SF 非八大專區 (3)香港人掙扎,精.氣.神

950 回覆
6 Like 8 Dislike
咁報edu仲好啦
終於有offer 啦!!!
等左我三個星期啦
係,edu起碼係教大上堂,但cie得果石門一座building,而且入面讀書氣氛又差,簡cie又想讀書既人要三思
利申讀緊想quit
2.97應該要portfo好勁先得
CIE 喎有fd 2.5都收到offer
想問有冇巴絲知道如果gpa有3.0以上,報樹仁洗唔洗interview?
睇科啊ching
我打算報中文,歷史同新聞
睇官網唔係話所有科均需interview咩記得上年8月20號想報輔心 打過去問佢話仲有無位佢叫我快d過來報
佢驚你唔報
仲未有得in
[長文救世]
見到好多人講樹仁同報恒大嘅野
作為過來人想分享少少野

如果想報恒大嘅就未報嘅
記得報嘅時候淨係報一個choice就好
點解?我係下面再詳細講

如果係讀商科嘅朋友,有得揀就最好讀返恒大,Intern選擇多樹仁好多,同埋至少附近多啲野食+多好多宿位,設備新好多,同埋住Hall嘅話坐車方便好多

而我自己最後係八月頭報左樹仁嘅BBA
樹仁嘅senior entry基本上你七月八月報都仲有位(除社工/新傳兩科熱門科)
同埋今年可以報year 3 entry
但聽講要暑假返去讀返啲中文英文

本身我係對樹仁無好感
因為前幾年「樹大招瘋」同「讀樹仁悔終生」之類嘅野搞到我好唔中意呢間學校
但係入到去之後發現左其實都唔錯
主要係學費好平
本身Asso HD入Year 2嘅話
最少已經有35K嘅入學獎學金
加埋31K嘅政府資助 我今年淨係交5K學費
同埋真心exchange好撚多
仲要只係需要自己交返本身份學費就去到
所以樹仁真係窮撚嘅選擇

同埋設施方面起左兩棟新大樓之後
啲野靚左好撚多 少咗好多雞髀櫈
不過係山上嘅關係 真係冇撚野好食
基本上都要落灣仔銅鑼灣北角食嘢
附近的嗰幾間垃圾茶餐廳加 兩間學校canteen(有間執柒埋)

同埋真係好多文科社科嘅elective科揀
文科社科有興趣嘅一定會好鍾意
仲要兩個sem都係有兩日day off
基本上我依家係fulltime讀書 fulltime做野咁樣

所以本身窮窮地 或者係讀文社科嘅朋友仔 其實係幾啱讀

有問題隨便問我
同埋相對上樹仁啲人好撚友善
唔會發生啲爾虞我詐宮心計個啲是非八婆野
連上莊con day都友善到痴線
基本上除左社工新傳之外walk in報都即收
我interview同條友鳩噏就即場收咗
不過如果想報埋ocamp個啲
最好就七月尾就walk in報啦
2.5已經夠入
我自己都爛左Grade所以都係多2.5少少

基本上社會學就入硬
進取啲嘅可以揀埋輔助心理學,會有埋牌
不過都係睇你興趣
打左比佢
佢話已經pass所有野比program
要等program決定。。。
六月先會知最後決定。
應該唔同department 有唔同做法......
我同我fd報果個係LCS,上年2月中我地一齊報,3月中我就率先收到offer,佢又未收到,之後3月尾打電話比office果邊就收offer
btw應該會收既 cie都好想賺錢的,等下啦
有錢就收

入樹仁之前:我打死都唔會入樹仁
入樹仁之後:真香,樹仁真係易入
係ugc?其實我想之後做ngo 咁好似社會學好啲
希望啦
你係親生仔?
非親生,但都唔係cc 太空
5/3
Cie通常收幾多Cgpa
有冇巴打報左Ou 如果first choice 比左Interview 未In
而我比較想入second choice 可以唔In first choice等我跌落second choice 定要重新報過?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞