歡迎想砌模型o既巴絲入黎(15) 人大左....更享受製作

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
好似好多人用匠域,好用?
lm
好用, 發色好靚
匠域邊度有,除咗淘寶,原來我幾年前淘過幾枝,得開左2枝用
巴打講清楚少少砌咩船先易啲分析
有啲濕鳩唔係咁易用噴罐解決到
例如空母嘅艦載機, 水上機, 漸變迷彩之類
現代艦就應該問題唔大
我都係淘返黎
之前search唔多覺香港有得買
投資噴罐咪仲貴
喱隻我諗用噴罐已經可以好高完成度
水貼又齊, 色水又唔複雜, 分件睇落都唔太影響上色
我覺得除咗啲艦載機之外都應該噴罐搞得掂
艦載機就可能要俾少少心機手油下
唔好話咩投唔投資, 你估長揸噴罐到下世紀咩
其實某程度上噴罐係有佢嘅好處
唔打陰影, 唔怕油厚少少, 用啱方法嘅話噴罐係快靚正
喺自己冇特別想追求嘅效果之下用噴罐幾廿蚊支噴艦俾盡可能只係要3,4隻色就搞掂
開壇作法, 溝油, 噴完一層等下一層, 洗筆, 摺壇
其實我玩咁耐都好常用噴罐, 只要條件符合嘅話真係好方便
等到好追求某啲視覺效果先買筆都未遲
問過富聯都無 老闆都唔識
https://www.1999.co.jp/eng/m/10486950

新手玩呢隻會唔會好高難度?
無錢買benz 惟有自己砌

不過我玩水油
想噴刀刃,有咩漆效果正?
正義女神 既盾改件係咪淨係出咗1/100比例
Exact7y 工具最緊要識用 之前搞隻 PG millennium falcon 都係噴罐快手 因為隻嘢基本上單色 玩舊化為主 舊化都係手油慢慢𢭃
Figure-riseLABO個文奈條泳褲背脊側邊個兩個件係咪合唔埋?
樓上咁多人玩命
噴筆換色要洗筆啦
Sorry, 成日噴槍同噴筆一齊用
上面我係講緊用完噴槍之後洗支噴筆嘅步驟, 又要谷槍, 拆槍, 捽下壺底挘下支針之類
而家成日喺屋企整嘢如非必要用到噴槍我都係去後樓梯用噴罐射幾下算
過下手癮先啦
慢慢就會有追求
我由認真咁素組計起砌咗6,7年先買第一隻泵同第一支筆
仲要係當初上大學好撚開心嗰下先說服到自己成副身家瞓晒落去
嗰陣之前係手油+ 一兩罐主色噴罐就算
除左modo嗰隻抽油箱 有冇邊款平D
依家要喺廁所噴好唔方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞