歡迎想砌模型o既巴絲入黎(15) 人大左....更享受製作

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
新手想問下隱藏式水口同普通水口點分
隱藏水口係收左係D邊位到 /凸左一忽出黎,基本上你剪完唔會洗磨
肉眼上點分?
要自己FF砌埋左會唔會見光?
普通水口,就係普通水口,冇特別設計的水口
隱藏式水口,就係特別設計過,設計左整成左後外觀會收起左D水口,例如RG將水口收係外甲的內側,裝上骨架後就睇唔到個水口.
https://kknews.cc/comic/x84jrjr.html

將就睇住先

左邊條流道係直接駁住件件,剪完唔磨就會係d 當眼位見到水口
右邊就兩節咁,駁住件件既底部,原則上剪完唔磨都應該會俾其他件遮住個水口
好難話得埋
我砌喱啲濕鳩機械人仲細隻過HG都可以一罐消光噴得2,3隻
因為我唔係原隻上, 會拆返開啲手手腳腳, 武器, 背包之類
務求唔好漏咗啲陰位食唔到油
咁樣就會變成原本嘅幾倍消耗量
如果係顏色就更加可能一隻就用撚咗成罐去
因為我隻閪手成日做漏嘢, 噴完先見到有上一個工序嘅鬼影
又要再嚟過, 而且主色多數要噴多過一層
所以噴罐真係好睇人用保首估計兩隻咁上下啦
你地對 toyzone 有乜野評價 ?

(我而家先知有間咁耐歷史既野)
我記得台灣果班玩具人有黎香港拍片介紹過,我果陣心諗新界牛表示我去一次都夠我飛轉台灣
銀角眼鏡布捽大力左變透黑又要噴過
有時候呢d 隱藏水口好鬼難剪
面積好鬼大 隨時剪多左
你都係搵部hg 玩下先啦 砌撚到變左gundam breaker
屌好mean但好好笑
其實開頭砌爛下係應該嘅, 累積失敗經驗先會激起決心去學識修補技巧
而基本上修補技巧就係賣甩素組嘅第一步
經一事長一智
個位唔太露出嚟先係試嘢嘅好機會
如果唔係abs唔係軟膠, 白蓋痴得咁實應該可以救得返喎
今日玩住咁多先,眼花了😂
新手第三隻舊化 點睇
屌細力d

係咪比起隻rx78有進步

想整多d銹班 但唔太識 求教
整體感覺比上次好, 我覺得渣古配重手舊化冇咁違和
但係呢有個位真係要spot出嚟講

下次要留心喇
主觀感覺: 呢隻幾好, 似打過幾場仗, 仲郁得但未殘到拎去劏既渣古
之前隻RX78 (應該都係你?我無留意名唔好介意), 就似殘到出土文物咁
可能上得太多啡黃色, 同無乜損傷位, 漬比較多所以似無乜戰場經歷
科幻類舊化始終無一個客觀標準, 可能需要一個"背景設定",
例如你想佢係打過幾場激戰既戰神, 定係一隻中下流彈戰場上渣流灘既卒,
又或者想跟返某啲原故事戰爭場景而做返相應既舊化
利申9UP, 始終科幻就是科幻, 自己喜歡就OK

係咁咦幫你執執佢啦
屌係WO 個水印位好明顯

有冇急救方法? (例 加D潰 扮甩漆)
利伸 唔識
我諗如果我係你就會試下用琺瑯油或者乾粉彩點返落去嗰個位
一層一層慢慢做, 慢慢tune到同隔壁差唔多
因為我入手嗰部好難砌
驚自己砌得衰,所以先想搵代砌
計埋噴油果啲都預左可能都要咁上下價錢
搵d 琺瑯油做潰洗,做完應該會靚更多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞