歡迎想砌模型o既巴絲入黎(15) 人大左....更享受製作

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
瀝去電鍍
冷烤漆好似得,因為有個朋友唔知點解好迷電鍍色 佢試完又炒、炒完又試 所以電鍍d 野得直接問佢算,唔想晒錢
唔該晒先~
仲有想問下砌車正常步驟係咪上曬色先開始砌好啲?依家車架痴實曬要抆返出黎先噴到副引擎
我多數都係成部假組下先
睇下有乜位要執、諗下邊啲地方可以痴埋噴、有邊啲唔好痴住方便masking
砌車要落膠水,要再爆開好麻煩
砌車友表示好明白
上就完光油要等最少兩個禮拜,團火好易bye bye
之後仲要發現入左一粒塵
Diu不要再說了
Touchwood touchwood
想問吓呢度用h&s infinity嘅巴打
一般係咪0.2+0.4就夠做?
有冇需要用到0.15
考慮緊買噴筆
P.S.砌開高達同將會砌GK囡
在線求救

av油 玩sazabi rg 好以上咩紅色
好想玩金屬紅 (但係藍蓋金屬紅 好淡色 偏粉紅金屬色)
點溝隻 深色金屬紅出黎 av油

好人一生平安
茶d凡士林落個洞度試下
我支ps289都係一樣情況

冇AV Metallic係手
Mig Metallic色
實際淡色啲 同有銀/金粉粒

紅色都係少少偏粉紅
你班友仔都迫害得人多, 今次終於比我搵到機會迫害哂你地所有人

話說屋企人早排去成個月旅行, 變咗我隔幾日就要返去check check屋企, 跟住比我係床下底搵得返盒咁嘅嘢, 係想當年 (差唔多十年) 我女朋友同我夾份買嘅, 不過個陣無技術, 砌到關節斷撚哂跟住就入盒封塵到而家比我搵返出黎, 咁梗係洗哂啲舊油, 執返哂啲斷咗嘅關節, 咁就搞咗我幾日, 而家仲要發現唔見咗肚臍個蝴蝶結零件, 要自己3d model返粒出黎print
咁當年女朋友而家點?

咪做緊我老婆
洗唔洗咁閃……
我對3D print有興趣多啲
迫害返哂你地所有人
係咪想整返部玩?
我係用緊0.15+0.4個set, 用0.15個陣啲油嘅稀釋比例要再稀啲如果唔係好易塞, 不過噴細件陰影真係好撚爽
唔洗拆開晒,分上下半身,手腳上灰;你唔改色嘅話唔洗上灰都得啦。
你第一次砌好時諗好啲色點噴,拆返開分好晒啲色就可以上色喇。基本上假組一次就ok。
第一次喺到po,師兄們可以比啲意見

整刻線,加膠板做細節,差個頭同對手,之後再噴G-3色。
唔該巴打 洗完靚仔返晒
黑色似係隻金屬黑噴得太厚出事? 銀白色就唔知你理想係點嘅樣, btw洗掉重噴
唔知乜係銀白色

不過金屬黑我會建議你用modo 既gun metal,佢係我見過最靚既偏黑金屬色

btw gaia 有gx 既咩? 其實金屬色用返普通黑色底灰就夠,反正最後亮唔亮面係睇你光油同埋拋唔拋光

除非你件野係好大面積好似d 車殼、盾、大劍要發到好亮,唔係真係唔洗用亮黑做做發色層
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞