歡迎想砌模型o既巴絲入黎(15) 人大左....更享受製作

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
噴完變全白
巴打支嘢好堅
Ym,你去fb望下
唔好咁講, 一日未試過一日都唔知結果
你要唔要試下我都好好奇對唔同廠嘅水貼效果會唔會有明顯嘅差距
比你磨到1500都一樣花,打磨一定有花痕,唔係點解要噴水補土
有個奇怪嘅念頭
濕噴一層光澤之後先再噴消光
睇下work唔work
work 之前on99 試過,不過光油填痕肉眼好難分到仲要噴到好厚先填到,又等勁耐先乾

之後上完消光又乜春都遮晒

果次我磨到220>400花撚晒都填到 不過果陣純粹試野姐
清光都唔緊要ah 怕噴水
Google 咗吓 都係話用太陽晒 以日計 我會試
又變曬囡post

我就用開喱隻, 但正路就油性水性都冇所謂, 只要你底色乾透嘅話
用油性消光唔係濕噴都冇乜機會溶到底色, 聽喱到巴打講消光效果更好
我自己偏好水性喱隻係因為佢低白化, 以前太多隻衰喺白化手上, 對油性消光有陰影
你有噴筆就當我冇講過, all in油性
其實個諗法只係根據以前啲消光白化咗之後用光澤smooth返佢個霧面
我諗要遮1000打磨痕用光澤乾噴都夠, 唔work先濕噴可能可以慳返少少時間

有噴筆可以用呢隻,濕噴都無咩事,同出黎個面真係滑好多

唔係高達
無縫緊,只磨緊條gap
某gundam group 版主建議徹底要勻 差不多搖5-10分鐘 同噴完一round 之間 將罐放落暖水浸 話會少好多發白咁話
我之前又係磨d 囡腳,上完灰一睇嘩屌你老未我做乜鳩...完全唔收貨之後撬返開佢再做無縫再上多次灰,之後我就明白上灰既重要
素組就無計既啦,如果你唔想咁花就剪果陣用神剪剪好d,之後直接400上到1000 你唔隊到埋個鼻到應該睇唔到
嗯...叫做知道下咁啦
當年都有做過類似準備, 結果都係成隻變咗雪戰version, 已經死咗條心
喱啲嘢實際上work唔work真係唔撚知, 我喱啲低等n展人日撚日面對
因為有新喱隻之後已經唔會返轉頭用佢, 他朝一日搬出去自己住揸返噴槍又更加唔會用佢
你摸吓張#1000 #1500 嘅砂紙先 刮手㗎 點可能磨得滑 要滑就做所謂嘅拋光 可以用美甲拋光棒 各種號數打磨膏 甚至有啲#2000 #3000 號嘅好似膠片嘅研磨片
買左神手 修完件 先砌。冇假組過
我會唔會仆街死

未試過剪哂 先睇說明書砌

平時係 一路剪一路修一路砌

E隻係rg nu
um 其實又唔會既
你分哂板件咁,最多要花多少少時間姐
上面個膠盤邊度買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞