LIHKG機械鍵盤集中討論區(26) 新手睇頭post 月月十套GMK

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
理論上最好係SP
不過近期佢d QC都好撚曳
thic thock mp 有咩特別
咁買支3204試下先
多謝巴打指導
佢個progressive好有Feel
GMK Honey
黃底白字好正
本身用開filco青軸同ducky靜音紅 今次訂左set gateron同zeal 既試軸器試試
諗住砌返個65% layout 有方向鍵啱啱好
應該會揀 TADA68/ KMD67 不過唔知兩隻有咩分別
同埋諗緊買唔買lube 如果開軸lube 咁之後係咪過一排要補lube?
但唔係會焊死左落死左落塊PCB到架咩 咁咪補唔到
Tada68完全入門級 不過個人覺得呢個年代買唔過

Tofu65係我個人非常推薦嘅新手kit 價錢合理 而且可以玩副好多modding技巧

如果玩得自組最好都lube埋啦如果唔lube有d到喉唔到肺

你講得無錢,係有補lube嘅需要,而且要拆返哂出黎lube
不過lube一次可以用幾年 到時你都未必用緊呢套
咁就要買埋開軸器嗰啲了 除左淘寶係咪都冇乜地方買? 我見有隻秋月巴個教學Post成個盒仔咁 另一款就一個鉗咁有兩隻腳 係咪兩款都得? 定自己3D print好?

Tofu65個kit得aluminum plate
唔知點解好想試下brass plate 見個教學Post話靚聲之選
可能試埋啲軸再決定
巴打買左未? 有冇興趣夾份買share運費? 雖然都只係嗰幾十蚊
買ed
黑底黃字就Infinikey hive/GMK Lux
hive已買 大件夾抵食 係qc唔知掂唔掂
lux未有gb消息
lux 5月
咁可以慢慢等
新手唔識嘢

想問問Varmilo同Ducky係friend嚟?
Varmilo VA87M Double Rainbow 2 RGB LED TKL
https://mechanicalkeyboards.com/shop/index.php?l=product_detail&p=4275
Ducky MIYA Pro Rainbow RGB LED 65%
https://mechanicalkeyboards.com/shop/index.php?l=product_detail&p=4321

除咗依隻仲有好幾款都好似樣
早兩日買咗隻藍牙filco,好正
想問下有咩公司有Custom key cap , 用開mac想加啲command 上去
未 巴打想買咩?
SA 係SIGNATURE PLASTICS ?
都係買lube咋 3204 新手試一試先
係考慮下好唔好順手買埋205g0
咁你考慮埋先唔趕
tg傾?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞