LIHKG機械鍵盤集中討論區(26) 新手睇頭post 月月十套GMK

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
我想買一套pudding pbt keycap
有冇人知YMDK 品質信譽如何? 定係買番hyperx 個set 穩陣D?
因為hyperX E套都平況行一半都算抵
HyperX Double Shot PBT Keycaps
https://www.amazon.com/HyperX-Double-Shot-PBT-Keycaps/dp/B07JDVG4RQ?th=1

YMDK 108 PBT Double Shot
https://www.amazon.com/YMDK-Through-Profile-Mechanical-Keyboard/dp/B07PCJLFTF/ref=sr_1_17?keywords=doubleshot%2Bpbt%2Bkeycaps&qid=1584620138&sr=8-17&th=1
有買貴 無買錯
hhkb 2.5k
你日日用既野黎架喎,點樣為之合理?
答你唔到,幫你推下
想問大家,大部分switch 都有pre lube,大家會唔會堅持清左佢先再lube

就算好少,例如只係得對legs有
隻g913成二千蚊
但filco都係千四 咁唔係filco好抵咩
用左14年冇洗過
不過果個係薄膜黎
最近買左個新既機械
我會三個月清一次架啦
新牛見到好多keyboard 標榜緊hot swappable
姐係可以自己換軸?
䨇軸一定都要hot swappable ?
係,可以自己換
軸唔洗,board塊PCB支援就得
多位ching知唔知可以喺邊度搵到96鍵layout嘅鍵盤?
最好hot-swapable因為我仲未搵到啱自己嘅軸

另外問下軸嘅問題,呢度有冇人同我一樣有大力金剛指?用開線性灰但係搵唔返,Ducky隻線性白又冇散買...係唔係要考慮凱華軸?
可以自己換spring會啱你多啲
想買個機械keyboard茶軸, 純粹攞嚟打機
冇乜錢500水以下 有咩推薦
想問下如果join GB係咪一定要買返自己地區?澳紙咁平我好想直接係Daily Clack買...
咁其實都差唔多,是但見到咩低過500就買得
我幾乎全部GB都係DC買
有冇乜嘢型號可以推介下
我依家用緊嗰隻都係淘寶買
睇頭post / pin其實有講
有冇巴打玩過 helix
最近想砌 但唔知邊度買先平(依家好抗拒淘X)
Dc基本上可以全部免運費
你搵張有回贈既信用卡買
真係仲平過zf
手痕又搵咗啲switch keychain返嚟
感覺上Model F係爽過Model M

跟住beam spring係完全唔同level
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞