LIHKG機械鍵盤集中討論區(26) 新手睇頭post 月月十套GMK

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
55gram定45gram
靜音+可變
無講錯,係自主研發
至於有幾多成係抄就不可得知
但係個主體都係base on cherry mx switch既設計去延伸出去

點解要用自家製既軸
因為唔洗俾其他廠再食多一浸,佢地自己整,咪可以減低個cost

有野心搞自主,係佢sugarcoat左成件事
令你覺得佢好有心,為大家設計一個「全新」既「概念」
實則係掩飾佢唔想再俾太多生產budget落一個unit度而度出黎既marketing strategy
所以你先會覺得佢QC差

另外,QC差多數唔係個軸,係個殼本身
不過佢地用開垃圾,Q唔QC都無咩分別,都係垃圾
如果個軸唔係差,既然佢都喺整軸上面慳咗成本,收錢又收得貴,好心其他嘢就做好啲,好似開咗個靚頭但又其他位姑寒度縮老撚套咁,咁樣做Product 真係慘,變咗用強大嘅Marketing 呃人買一舊曾經好似有心做嘅垃圾咁
如果個軸唔係差

呢個我就有保留

變咗用強大嘅Marketing 呃人買一舊曾經好似有心做嘅垃圾咁

其實佢咁做同Beats一樣,都係用鋪天蓋地既marketing去令人買佢d野
你俾既錢入邊,可能有50%都係fund緊佢既marketing cost
佢塊爛鐵同d垃圾零件,頂盡咪二、三百
同埋佢個target audience從來都唔係已經入左custom scene既人
因為佢地(無錯,索性點埋其他垃圾品牌名)都知道對呢d稍為有sense都知佢地昆幾多水,咁咪直接放棄討好呢個小眾market,繼續以「電莖」之名,坐住乘風破浪既快艇去荼毒班咩都唔識既細路仔
啲所謂大廠鍵盤都幾失望,用緊一隻年少無知買嘅Asus Strix Tactic Pro,都用咗7年,都幸好無穿無爛,但嗰陣Sell 啲橙光燈都暗晒,唔熄燈都睇唔到,右上角堆Media 控制鍵都已經唔work...雖然打字打機仲係無問題,但成世仔未見識過大蛇柯尿(Leopold 之類一步到位嘅廠件),依家搵到食都想搞返個好嘅鍵盤用

爬文爬到七七八八,仲學緊,多謝各位巴打分享
澳紙升返上4.91
諗緊入唔入7v noel 應該入
炒?
自用,隻色係我最愛
洗唔洗入兩套
一套上board,一套影相
係時候all in gmk bleached
太多正野
一次過買曬
7v Noel Olivia ++
乾塘了
新手想問下Zealios v2
新Board想用zealios 78g
見佢咁貴 其實值唔值
唔值
有無咩替代品 有同樣質素
新人留名
用緊filco
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞