LIHKG機械鍵盤集中討論區(26) 新手睇頭post 月月十套GMK

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
之前話睇下買唔買taro 個巴打打算買唔買
啱啱all in apollo
而家果啲係咩profile,SA?
v1 SA
v2 Cherry profile
Polaris 終於ship
突然屎忽痕想買隻72粒嘅switch tester玩
實際作用不大 可以慳返
我果件仲未見影
巴打會唔會咁啱買左fr4 plate又想賣
或者會唔會買左紅色wkl但想要Hhkb layout
72粒應該有大約6成嘅錢係倒落海
除非巴打想收藏 如果唔係唔建議買
我諗都係clicky多。好似樓下巴打話齋都係唔買好啲
都係唔買好啲,成60美金
新手買左隻irocks cherry軸keyboard
想問下換pbt點揀啱profile 嘅keycap?
定係所有profile 都通用?

SA最高,Cherry係普遍大家用緊既高度,DSA/XDA係最矮果批
當買個key cap
Fr4 唔係月底先會搞掂咩我買pc plate
Apollo 買咗Base Kit
Leopold 同 filco 差唔多?
巴打們幾耐拆keyborad洗一次
懶 半年
更新左一下頭post,下個post轉用呢個

新手如有問題,請先睇Q&A

目錄:
何謂機械鍵盤
現成鍵盤推介
周邊資訊
自組資訊

----何謂機械鍵盤----

Q: 有冇介紹薄膜/機械手感鍵盤?
你入錯 post

Q: 咩係機械鍵盤
鍵盤略分為三種型式: 薄膜 / 機械 / 靜電容式

機械鍵盤其實係指每粒掣都以有金屬接點觸發按鍵嘅鍵盤
但普遍大家將薄膜鍵盤以外各種鍵盤 (包括靜電容) 都統稱做「機械鍵盤」

早期嘅電腦生產商都會將鍵盤當成電腦零件一部分連同電腦本身以高價一齊賣俾客人
機械鍵盤係最早出現嘅鍵盤款式,靜電容次之
兩者成本都相當高昂,設計亦複雜

但後來個人電腦生產商為咗降低成本,引入設計簡單而且平價ge薄膜鍵盤,逐漸取代「機械鍵盤」

近年由於電競興起,電競品牌利用機械鍵盤作為賣點,電腦玩家開始注重鍵盤手感,加上Cherry MX軸全球專利結束,大量廉價仿制品衝擊市場,於是「機械鍵盤」再次受到世人關注

Q: 機械鍵盤比薄膜鍵盤比較有咩好處?
機械鍵盤既壽命相當長,手感比薄膜好,每粒掣既手感亦非常一致,方便長期使用電腦既人
機械鍵盤軸體亦有手感之分,直上直下既有,打上去有段落感既又有,好似打字機咁啪啪聲既亦有;而且唔少機械鍵盤有N-Key Rollover,方便打機快速輸入,同同時按鍵

----現成鍵盤推介----

Q: 點解唔好買電競品牌出嘅鍵盤 Razer Logitech TT CM Storm Corsair
目空 巴打:
我唔反對特定嘅牌子,因為我Razer CM TT Corsaird全部都有
其實唔建議你買唔係因為真係好差,係唔值
例如某船牌電競Keyboard要成1500蚊,但係DIY黎講只要一半嘅價錢已經可以砌到更好嘅Keyboard
電莖Keyboard喺唔會令你打機更勁,RGB亦非必須,但我重申,買咩keyboard係個人選擇

秋月無邊 巴打:

易壞、手感差、價不符實
詳情:https://bit.ly/2UBAZAw

現成 / 廠board推介:

----周邊資訊----

Q: 有咩軸?
種類(主要分成三家):

Q: 機械軸有咩手感?
御三家
Linear - 線性軸,直上直落
Tactile - 一段軸,按鍵中路有明顯段落感
比喻:揸車碌過speed bump既感覺
Clicky - 兩段軸,軸入面會有唔同嘅機關,按壓時會出「click」既聲響
比喻:原子筆click落去咁

Q: 邊個軸最好,岩打字、打機云云?
一句講晒:因人而異。
呢樣野唔能夠一言概之,話打字就要用呢個,打機就用果個。
要試,歡迎上TB打關鍵字:試軸器。

Q: 有咩 size?
自己睇:https://bit.ly/2WvwPK0

* 註: 以上只係俾個 idea 大家,有啲 keyboard 嘅 layout 係會有細微改動

Q: 邊度買keycap?
首先要知道,keycap有分唔同profile(高度)
主流:SA、Cherry、DSA、XDA、HiPro(Topre)
非主流:MT3、OEM
新興:KAT、NovelkeysPro

Keycap廠家
高檔廠:SP、GMK
次廠:JTK、ePBT
經濟實惠:TB搵老翻、太豪、Maxkey

很重要,所以講三次:
zFrontier伏到仆街,請自行承擔風險

Q:Join Keycap GB有無咩要留意?
預售鍵帽set一般會開一個月左右。如果錯過,就要睇vendor有無買多,鍵帽造起出貨後,就會限量發售。愈熱門既set,愈多人搶;所以有能力,見到鍾意既set開賣緊,就唔好諗join左先。如果唔係就要去aftermarket釣魚,八成要食炒價,另外兩成睇你釣得勤唔勤力,可以釣到有人低價放售,並且搶先PM到佢買。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞