LIHKG機械鍵盤集中討論區(26) 新手睇頭post 月月十套GMK

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
我見到NK返左YOK Trash Pandas
YOK Trash Pandas 同 YOK Pandas
係咪得housing顏色唔同
我驚我理解錯
housing一樣,軸心唔同,trash panda係段落,Panda係線性
一樣可以合聖熊貓
睇錯, purple trash先係段落,trash係線性
點睇 Ducky One 2 TKL?
同問
新手表示有啲想買
有無巴打試過Thic Thock spring
想問DL同MP有乜分別
想試下配Hp,係咪DL比較好
見FAQ話prefer DL67.5多啲
無線, low profile, 104 keys 有咩可以揀? 睇左filco, vortex果d都好高 唔好係好想用arm rest
姐係我砌holy panda 就唔就洗理啦
當揀顏色
MP係progressive,按壓重量漸進到底,由輕至重
tactile就線性彈弓好d,試下DL囉
最近又手痕睇咗realforce r2隻靜音版
搵代購好似先1700到好吸引
日馬free shipping仲平仲快
得日版又貴仲要等成個月
試咗用黑軸換spring,發覺冇灰軸咁順
落咗lube又唔係好啱手感
有啲灰
搭單問
見到佢官網新出白色RGB好似幾靚
會唔會好易黃
Ducky one 2 同shine 7 有咩唔同?
Hhbk
鍵位唔啱打機
7v比想像中貴有啲買唔落手 但係好靚
今日突然有fd問我點睇廠board
我答完佢想順便喺度分享埋我嘅意見
因為我喺廠Board方面同秋月巴佢哋嘅立場有分歧

我會買廠board
但要我肯俾錢買一隻board主要得兩個原因:

1)佢用啲市面上少見/DIY Market買唔到嘅軸

例如:
Steelseries Apex Pro用magnetic switch

Razer Huntsman TE用optical switch

Wooting One用自家製analog switch

HHKB/Realforce/Leopold靜電容

AZIO Typewriter(好似叫Typelit?)

Cooler MasterSK600系列用Cherry low profile

2) 真係好撚靚、不過靚都分兩種

外觀:

AZIO

Ducky豬年限定

燈效出類拔群:

唔係講緊隻keyboard本身,講緊佢可以同其他硬體Synchronize

花弄影,係,我真係好撚鍾意花弄影

其他買廠嘅理由包括但不限於:特殊Layout、優良嘅無線連線品質、限量、不限量但聯名款(例如Razer+Ducky)等等

不過我要補充返三點

1) 以「電競」作為主打嘅board好大機會中伏

2) 我係以「收藏」作為我買廠board嘅動機
即係我通常買完返用幾日就擺喺個櫃度睇
如果買返黎係用作日常生產工具用途嘅巴絲就要慎選廠board

3) 我買廠board嘅原因唔包括budget

最後

Logitech Romer-G永遠係垃圾地底泥

mech market 買好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞