[回帶萬歲]名古屋週邊+信長攻城遊

514 回覆
57 Like 1 Dislike
去睇埋近江鐵道資料館啦
lm

一粒鐘得一兩班車,不過呢d小型私鐵無乜好抱怨
btw 3DS出過隻game就係揸近江鐵道

最先進係部自動售賣機,有AED

整罐午後紅茶

車終於到,近江鐵道800系兩輛編成,
幫伊藤園綠茶賣廣告
原來拍片個陣先影到部車既全相

十分鐘返到米原,可以開窗既列車
不過如果係柴油車會正好多
去睇埋近江鐵道資料館啦

其實純綷想感受下地方小私鐵,無特別喜好
如果係柴油車會好感多d
btw個資料館好似唔係成日開?
去睇埋近江鐵道資料館啦

如果係柴油車會好感多d

不定期開
黎緊5月頭會開幾日
去睇埋近江鐵道資料館啦

如果係柴油車會好感多d

不定期開
黎緊5月頭會開幾日

我見佢一個月開得一日............算吧喇
去睇埋近江鐵道資料館啦

如果係柴油車會好感多d

不定期開
黎緊5月頭會開幾日

我真心想去睇 有生之年一次都好
上次隔住條鐵鏈 都睇到好靚
去睇埋近江鐵道資料館啦

如果係柴油車會好感多d

不定期開
黎緊5月頭會開幾日

我真心想去睇 有生之年一次都好
上次隔住條鐵鏈 都睇到好靚

完全無經過
小私鐵竟然會貴過jr.
睇樓主寫歷史故事好好睇
加油繼續寫落去,日日都追呢個post
btw, 日本史樓主睇咩書學返黎??

去旅行 睇城跡學唔少

睇完呢個post打算下轉旅行去名古屋睇信長。 參考樓主既走法

可以再密d去埋桶狹間、長久手同關原古戰場
不過我習慣輕輕鬆鬆,寧願剩時間hea下重好

如果一次過想去名古屋城,清洲城,岐阜城,犬山城,小谷城,彥根城,安土城,桶狹間, 會唔會太貪心

你有幾多日先?
交通最麻煩係小谷同安土,不過都係琵琶湖線上
不過小谷比安土應該更難行
同埋都係得返塊空地,值唔值就好睇對佢有無愛

大概8-9日
地鐵可以到既地方都唔會好難去掛 未去過名古屋真心唔知
想睇小谷城都係因為信長協奏曲
一來鐘意個演員,二來戲入面寫到佢好好
原來得塊空地咋...

你想去個d地方JR/名古屋鐵道去到哂,
不過你預左車費會相當和味,因為真係無pass用

安土同小谷麻煩在係JR站落車後重要行/租單車踩一段路之後重要上山

同埋其實小谷城附近都有個資料館,我相信又唔會完全無野睇,

同埋正如我係講安土城個陣都話,有時唔一定要起返座城先叫還原歷史,有時就係要靠d想像
如果無想像既話我相信蘇軾應該作唔到念奴嬌

你講得好岩
所以我都會照去小谷城
去感受下淺井家既
你講得好岩
所以我都會照去小谷城
去感受下淺井家既興衰

同埋樓主話車費問題
我諗住住向米原3日,去晒安彥谷 3座城,咁感覺上車費平d
小私鐵竟然會貴過jr.

其實都正常,JR財雄勢大,同埋以前係國有,有條件做平畀市民
相反私鐵(特別地方小私鐵)通常都無乜錢,同埋佢地好多時都做獨市(私鐵優勢在於夠多站),所以貴係貴得有原因既......
你講得好岩
所以我都會照去小谷城
去感受下淺井家既興衰

同埋樓主話車費問題
我諗住住向米原3日,去晒安彥谷 3座城,咁感覺上車費平d

又得既,不過米原住宿選擇比較少

米原落左車,四圍行下,見到呢張野,支持北陸新幹線敦賀大阪段經米原....
算吧喇而家好似講好左用小濱、京都方案,米原你都係繼續食東海道新幹線喇

行埋去JR總研風洞技術中心門口偷影三部放出黎既試作型新幹線

JR東日本既952形(STAR21),1992年係上越新幹線試過時速425km/h

JR東海既955形(300X),係1996年係京都--米原之間開到443km/h
(佢係為設計300系既後繼型而造既試驗車,為之後700系/N700系提供左好多技術實踐既機會)

JR西日本既500系900番台試作車"WIN350",我最愛既500系既原型試作車,1992年係新山口--新下關之間開到350.4km/h

其實部野係JR西日本為左提高新幹線既競爭力,同內陸機鬥過而製造出黎,
想試山陽新幹線既營運時速上唔上到350km/h,最後結果路軌電纜個d頂得順,但架車頂唔順(上到350km/h個陣車體震得好勁+噪音超哂標,加上未解決到過彎個陣既問題)
最後決定將最高速度定係300km/h

最近個條路軌就係近江鐵道,後面就係東海道本線+東海道新幹線,
你話點鬥

所謂既史蹟,明治天皇到此一遊過
幫推
果3架測試車係咪有鐵欄圍住?可以行入去影?
果3架測試車係咪有鐵欄圍住?可以行入去影?

有鐵絲網欄住,我都係用部HX60V zoom入去
btw好似每年都有開放日,可以入埋去影
有機會要去影
架500 系原型車好形
臨訓前補充dd,其實山陽新幹線上唔到350km/h係因為阪神淡路大地震,
出事之前d人好樂觀覺得關西地區無咁易有大地震,點知就出事,重要大大鑊

所以要顧埋發生地震個陣既減速時間,就定左係300km/h,可惜可惜

同埋另一樣就係因為500系嚴格上黎講唔算係好成功(起碼JR東海好唔鍾意,又嘈又食電,同埋500系係直路先上到300km/h,係舊而多彎既東海道新幹線係無用武之地 )

所以就將個研究方向由與其提升直路速度,不如提升過彎速度同慳電重實際,所以先有700系/N700系既出現
臨訓前補充dd,其實山陽新幹線上唔到350km/h其中一個重要原因係因為阪神淡路大地震,
出事之前d人好樂觀覺得關西地區無咁易有大地震,點知就出事,重要大大鑊

所以要顧埋發生地震個陣既減速時間,就定左係300km/h,可惜可惜

同埋另一樣就係因為500系嚴格上黎講唔算係好成功(起碼JR東海好唔鍾意,又嘈又食電,同埋500系係直路先上到300km/h,係舊而多彎既東海道新幹線係無用武之地 )

所以就將個研究方向由與其提升直路速度,不如提升過彎速度同慳電重實際,所以先有700系/N700系既出現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞