[回帶萬歲]名古屋週邊+信長攻城遊

514 回覆
57 Like 1 Dislike
去到近鐵彌富當然影一陣車先喇,不過video多

近鐵特急用既12200系電車,應該係近鐵最舊既特急用車

所謂既「Vista Car」(近鐵30000系電車),雙層列車好好J

搭準急去到富吉再轉普通區間車去八田

駕駛室

去到近鐵蟹江站要長時間待避

終於到近鐵八田,係呢到再轉地鐵東山線,差唔多由頭搭到尾

到了,總站藤が丘
好正 鍾意個control panel!!!

出左站去Mister Donut醫肚,看圖叫野係會中伏,
由細到大唔飲咖啡既我叫左杯咖啡返黎
(除左係埃航上面焗飲左杯乜都無落既齋啡 )
不過杯野比我想像中易入口,好彩

黎呢度最主要目的就係搭佢,磁浮列車Linimo
各個站都有自己既logo,幾得意

呢條磁浮鐵道係配合2005年愛知世博會而建成,
亦都係世界上少有投入商業營運既磁浮鐵道;
(現存重有上海浦東機鐵+首爾仁川機場個條+長沙機鐵;未商業營運重有JR東海係中央新幹線,不過真係高速磁浮鐵路就真係得上海個條同中央新幹線,其他個d都係中低速運行)

呢條鐵路自世博會完左就蝕到仆街,年年要地方政府貼錢
不過係2015年度首次錄到淨盈餘(其實因為佢資產折舊條數細左好多先有盈餘 )

算唔算路軌?

女運轉士
不過有時係無人駕駛

頭先都講過,佢只係一條中低速既鐵道,最快都係100km/h,
不過真係好靜好穩,完全唔覺得震或者搖

到了,藝大通站

今次既目的地,豐田博物館

因為感謝週既關係,門票半價
特別畀多200yen借埋聲音解說,值得
佢問我要聽蝗語定英文,當然揀英文

一入場就見到既Toyota Model AC
btw場入面部部車都有影,影到部相機無電,真係第一次

佢大致係用年代順序去放d車,同埋唔只得Toyota既車,唔錯
呢d就係早期既汽車
名古屋去大阪個度幾錢? 睇唔明你個路線
遲下玩6日名古屋驚太多日,會悶到返大阪

我去大阪就其實米原出發既,經在來線去,
如果名古屋出發經在來線去大阪,要接近三個鐘,車費就3350yen

如果搭近鐵特急.....要兩個鐘左右,車費就4260yen(包埋1900yen特急券,如果用pass就要補呢1900yen)

如果坐新幹線.....一個鐘多d,車費就6560yen(Nozomi指定席)/
6350yen(Hikari/Kodama指定席)/5830yen(自由席)

其實玩到幾耐好睇你點plan同有幾多興趣,我就六日都唔夠.......
訓前隊打膠
訓前隊打膠

高質post留名
巴打好熟戰國同鐵路
佩服
訓前隊打膠

高質post留名
巴打好熟戰國同鐵路
佩服

訓前隊打膠

高質post留名
巴打好熟戰國同鐵路
佩服

絕對唔熟,大把人熟過我
我呢d得閒睇下書上網睇下料咁架咋
晨早隊膠身體好

如果名古屋出發經在來線去大阪,要接近三個鐘,車費就3350yen

如果搭近鐵特急.....要兩個鐘左右,車費就4260yen(包埋1900yen特急券,如果用pass就要補呢1900yen)

如果坐新幹線.....一個鐘多d,車費就6560yen(Nozomi指定席)/
6350yen(Hikari/Kodama指定席)/5830yen(自由席)

其實玩到幾耐好睇你點plan同有幾多興趣,我就六日都唔夠.......

thanks
第一次獨遊真係驚悶
預係睇城,博物館,水族館。玩夾公仔
不過睇完巴打d相,都幾多地方值得去
LM

thanks
第一次獨遊真係驚悶
預係睇城,博物館,水族館。玩夾公仔
不過睇完巴打d相,都幾多地方值得去

自己個人好奇心比較強,乜都睇一餐,完全唔覺悶
睇左成粒鐘
終於live
正評支持
睇左成粒鐘
終於live
正評支持

辛苦巴打睇左咁耐
幫推
冇去犬山城好可惜
有冇巴打可以推介下一個人去咩景點好
好正
有冇巴打可以推介下一個人去咩景點好

唔知鍾意乜好難解答你喎
重有你去邊又唔講

Rolls Royce

Ford

筑波號,日本早期既國產汽車

雪鐵龍11B,世界第一款量產既FF(前輪驅動)汽車

Rolls-Royce Phantom III,呢個系列既豪華轎車香港半島酒店都有買

Packard Twelve,羅斯福總統(帶領美國打二戰個個羅斯福)既專車,
有防彈玻璃+可以媲美坦克車咁堅硬既車身
上一層,有更近代既車

1952年既Mercedes-Benz 300SL,海鷗翼車門勁型

第一代豐田皇冠,可以講係而家香港的士既祖先

三菱500 A11型,為左配合戰後日本既「國民車構想」而造既車款;

咩叫「國民車構想」?
其實就係戰後日本為左振興本土工業、令汽車呢樣係戰前係有錢人既玩意普及化既計劃,要點就係想....
1.價錢要夠大眾化,一般打工仔都買得起;
2.汽車既性能要應付到國內一般既路面情況;
3.維修成本要平、要夠慳油
4.要夠4個人(一般家庭,父母+2個仔女)坐

所以戰後日本車廠就大量製造「國民車」,例如呢部三菱500 A11型只需要39萬yen,已經相當經濟實惠

Subaru 360,Subaru第一款製造既車型,堪稱為最成功既K-Car;
btw原來第一個買Subaru 360既人就係松下幸之助(Panasonic創辦人)
識日文? 咁詳細都知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞