[回帶萬歲]名古屋週邊+信長攻城遊

514 回覆
57 Like 1 Dislike

又見到彥根貓

護國神社,全國有好多

井伊氏係譜代大名入面領石數最高,係江戶幕府好大影響力,
有讀近代日本史應該都會識井伊直弼

有條車路好礙眼

重有得泛舟河上

上天守既另一邊有個博物館,不過無去

都係行上去

木造既橋
我自從係關西返黎之後
就心血來潮 又玩返信長
最鍾意宇喜多
由岡山城衝出去
睇樓主寫歷史故事好好睇
加油繼續寫落去,日日都追呢個post
btw, 日本史樓主睇咩書學返黎??
我自從係關西返黎之後
就心血來潮 又玩返信長
最鍾意宇喜多
由岡山城衝出去

我玩開太閤立志傳
宇喜多下剋上既典型
睇樓主寫歷史故事好好睇

一開始真係打機學返黎
之後就睇書囉…同睇下wiki d source
同埋d景點既小冊子其實有時都介紹得幾詳盡
留名轉頭睇
睇樓主寫歷史故事好好睇

去旅行 睇城跡學唔少
睇樓主寫歷史故事好好睇

去旅行 睇城跡學唔少

其實最重要係本身有興趣
睇樓主寫歷史故事好好睇

去旅行 睇城跡學唔少

其實最重要係本身有興趣

我以前剩係睇三國, 有次睇左套日漫改編既日劇信長協奏曲之後, 就癲狂愛上左信長。好想行晒信長行過既地方。

btw, 套劇好好睇,非常推薦俾大家睇。
套劇仲會解釋埋點解光秀會叛變, 信長會去長良川救道三, 解釋埋道三見完信長之後點解會支持信長, 點解妹夫淺井長政會背叛信長, 等等。
日本人既創作力量同幻想
睇樓主寫歷史故事好好睇

去旅行 睇城跡學唔少

睇完呢個post打算下轉旅行去名古屋睇信長。 參考樓主既走法
睇樓主寫歷史故事好好睇

去旅行 睇城跡學唔少

其實最重要係本身有興趣

我以前剩係睇三國, 有次睇左套日漫改編既日劇信長協奏曲之後, 就癲狂愛上左信長。好想行晒信長行過既地方。

套劇仲會解釋埋點解光秀會叛變, 信長會去長良川救道三, 解釋埋道三見完信長之後點解會支持信長, 點解妹夫淺井長政會背叛信長, 等等。
日本人既創作力量同幻想

信長協奏曲個fd都極力推介,不過未有時間睇

旁邊既天秤櫓,可以入去參觀,不過都要除鞋

大鐘

彥根城天守

彥根城由井伊直政計劃之下開始動工(本身佢被封係石田三成既舊領佐和山城,但直政唔鍾意佐和山城,所以就另起新城,不過未起好佢就死左),

由佢個仔直勝繼續起城既計劃,重拆埋附近既城黎做物資(長濱、佐和山、大津、小谷),不過搞下搞下用左接近20年先完成(因為經歷關原、大阪冬、夏兩役,人手物資都用左去打仗)

去到明治維新後,本身係有打算廢城,但又好好彩避過左,重捱過埋二次大戰,維修完就到而家
睇樓主寫歷史故事好好睇

去旅行 睇城跡學唔少

睇完呢個post打算下轉旅行去名古屋睇信長。 參考樓主既走法

可以再密d去埋桶狹間、長久手同關原古戰場
不過我習慣輕輕鬆鬆,寧願剩時間hea下重好
正呀 呢排睇緊真田丸,就開始對戰國有興趣

我打算去 長野 真田丸紀行

一次過去埋上田同九度山

一次過去埋上田同九度山

九度山 去信濃 唔多順路
反而 諗緊不如落去歧阜 犬山

一次過去埋上田同九度山

上返大坂再經北陸落返去,去埋北之莊、金澤
重可以用北陸拱形pass落返東京

一次過去埋上田同九度山

睇怕要分開去 好鬼遠
偷唔到咁多時間去
有排都無大假

一次過去埋上田同九度山

睇怕要分開去 好鬼遠
偷唔到咁多時間去
有排都無大假

睇樓主寫歷史故事好好睇

去旅行 睇城跡學唔少

其實最重要係本身有興趣

日本人既創作力量同幻想

謝謝推薦,即刻去睇下先。
成個戰國史未睇哂。有無日劇講哂成個統一過程
睇樓主寫歷史故事好好睇

去旅行 睇城跡學唔少

其實最重要係本身有興趣

日本人既創作力量同幻想

謝謝推薦,即刻去睇下先。
成個戰國史未睇哂。有無日劇講哂成個統一過程

好似無,通常大河劇都係以人物事跡主導
無話好宏觀咁講成段歷史
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞