[回帶萬歲]名古屋週邊+信長攻城遊

514 回覆
57 Like 1 Dislike
正評係俾對腳同埋自拍既
期待攻城遊

你唔好嚇我呀,無出到樣架喎應該
9月獨遊 。準備睇博物館

其實都係去左豐田博物館同磁浮館
而豐田博物館其實重有幾個

有無相睇
正評係俾對腳同埋自拍既
期待攻城遊

正評係俾對腳同埋自拍既
期待攻城遊

有無相睇

豐田博物館之後會講

重有個叫『豐田產業技術紀念館』,係名古屋站附近,主要係豐田既舊工廠,講技術野意居多;我去個個豐田博物館就focus係講車
重有科學館同Legoland

有無相睇

豐田博物館之後會講

重有個叫『豐田產業技術紀念館』,係名古屋站附近,主要係豐田既舊工廠,講技術野意居多;我去個個豐田博物館就focus係講車

legoland一條友點去
好驚人望

有無相睇

豐田博物館之後會講

legoland一條友點去
好驚人望

我9up姐,主題樂園一條友去黎都無癮
正評係俾對腳同埋自拍既
期待攻城遊

正評係俾對腳同埋自拍既
期待攻城遊

嚇死我
樓主唔去犬山城好可惜喎
我去過差唔多10個城度,最鍾意犬山城
樓主唔去犬山城好可惜喎

犬山 頂樓 行出去影
樓主唔去犬山城好可惜喎

犬山 頂樓 行出去影

唉不要再說了,天意
lm
本能寺
本能寺

呢個第一次去大阪個陣去左,搵唔返d相

五條川上既鯉魚旗

沿住五條川行,天氣好好,加埋新幹線/在來線列車行過既聲,好舒服

天下布武之始

之前都講過,清洲城跡畀東海道本線+東海道新幹線一分為二,
東海道本線以南既遺跡就變左做清洲公園,重有信長公既銅像
剛剛起步既信長好型

重有信長既正室,齋藤歸蝶,濃姬
(佢老豆係齋藤道三,濃姬指來自美濃既公主,亦有傳明智光秀係佢表哥 )
小說就寫到佢同信長一齊係本能寺殉死,但史書對濃姬既記載好少,
連佢有無同信長生過小朋友都成疑問,
亦有傳信長平定美濃國之後,濃姬再無利用價值而畀信長殺左,
邊種講法係真實在不得而知

頭頂有架自衛隊既運輸機飛過

(張相角度麻麻,求勿屌)
東海道本線以北既遺跡就變左清洲城跡公園,
清洲城位處尾張國既中心,連接中山道、伊勢街道同琵琶湖沿岸,
地理位置非常重要,信長係成功奪權之後就將主城由那古野城(而家名古屋城既一部份)搬到清洲城,呢度亦都係決定信長死後權力安排既「清洲會議」既場地

重有套戲tim,不過我無睇過,搵日要睇下先

清洲城係信長死後由佢二仔信雄接管,對清洲城做左擴建,信雄畀羽柴秀吉除封之後就封左畀羽柴秀次(所謂「殺生關白」),秀次畀豐臣秀吉肅清之後就到福島正則(賤岳七本槍之一,武功派成員之一)接管,
而呢度亦係關原之戰入面東軍既後方據點;

關原之戰後福島正則轉封安藝廣島後,由德川家康既四仔松平忠吉接管,
再之後到家康第九仔義直做城主;

其後因為德川家康要起新城(名古屋城),將義直轉移去名古屋城,
清洲城亦被拆同廢城,拆落黎既木材等等就成為名古屋城主要材料,名古屋城亦某程度跟左清洲城既設計,例如有個叫「清洲櫓」既地方

而家見到既天守係1989年個陣為慶祝清洲町100週年而重建既,但因為有關清洲城既資料實在太少,其實成個天守都係憑安土桃山時期既城憑想像重建

天守入面因為係木地板,所以要除鞋先入得,都有拖鞋畀你換

btw城入面既展品大部份唔畀影相

少有可以影相既展品就係佢,火繩銃
好重好『聚』手,好佩服當時d士兵要成日托住佢,重要射一次就上一次彈

天守頂影出去,見到在來線同新幹線既車一齊行

行返清洲站,好矮既隧道

清洲話雖係細站,但一個鐘都有三四班車,算係咁

坐普通車去到岐阜

去到岐阜…好肚餓所以四圍搵野食,有香港好受歡迎既薩利亞(其實因為夠平)
剛剛google先知原來係上市大公司

重有間長崎乜乜乜,我屋企附近好似都有間

個小毒撚都係食返快餐店喇,摩斯漢堡店
第一次係日本食

一出JR岐阜站就見到信長金身
天下布武,信長稱霸既開始
btw原來2017年係信長入主岐阜450年

去岐阜城要轉巴士去,d巴士都有信長既塗裝

認住12號月台上車,好易搵

搭左三個字落車,山上既岐阜城天守

靚色R34

去到岐阜公園,岐阜城天守就係金華山上面,一係搭纜車,一係就行

重有櫻花(上年四月中去)

相傳山內一豐結婚既地方,幾幽雅,而相傳山內一豐既老婆係典型賢內助,
係山內一豐未發跡個陣賣哂自己嫁妝畀老公買隻靚馬,等老公可以有靚馬去打仗而被信長賞識;

另外佢兩公婆唔知點解生唔到仔(有個女,但係天正大地震個陣死左),男方亦無因為老婆生唔仔而娶側室,亦係一時佳話

纜車站向前就到喇,山上亦有個松鼠園

纜車到了,無冷氣無位坐,其實我有畏高......
不過影出去真心靚,長良川

連登做乜撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞