[回帶萬歲]名古屋週邊+信長攻城遊

514 回覆
57 Like 1 Dislike
推唔起個post
好野沈落去
推唔起個post

幫推,好好睇
推唔起個post

幫推,好好睇

尋晚唔知搞乜推唔到上黎
推唔起個post

幫推,好好睇

尋晚唔知搞乜推唔到上黎

而家推多幾野
btw 山內一豐我都係去高知城先google睇佢個背景
btw 山內一豐我都係去高知城先google睇佢個背景

拎左長宗我部家舊領地

btw我都係打太閤立志傳先識佢
巴打有新post. 幫推
城膠
幾好睇
名古屋有咩城係重建? 我可以唔洗去
上次去大阪城,行一大個圈入到去先知係博物館
幾好睇

基本上除左12個現存天守之外,其他都係重建
巴打有新post. 幫推
城膠

今次試下講多dd背景,同埋原來篇舊文少好多相
幾好睇

基本上除左12個現存天守之外,其他都係重建

另有木造復元天守
用木材 加傳統建築技術
100%原汁原味呈現

包捨 大洲城 新發田城 白石城 掛川城 白河小峰城
都值得一睇

部份冇天守嘅城
特別係山城 有好靚嘅石垣
例如竹田城 有天空之城/日本馬丘比丘 之稱
想問下東航轉機點樣架? 有無咩特別野?
買左東航轉機 都係月尾出發

無點樣,你係香港checkin個陣應該會出哂兩程登機證畀你,行李應該直達目的地,不過呢點你checkin個陣問多句好d
去到浦東機場要行一大段路,去到有個轉機counter,畀登機證同護照佢,之後行轉機用通道過多次安檢就上到去候機大堂
尋晚唔知做乜推唔到上頂,繼續

上到金華山頂,有個松鼠村,不過無入到去

國史跡岐阜城跡

行上黎既話跟呢兩條路吧喇

天下第一之門,為左紀念信長攻入稻葉山城(美濃齋藤家既根據地),
之後信長以周文王發於岐山的典故將稻葉山城改名做岐阜,
開始用天下布武印章

之後一直行上去,好字好字,可惜齋藤道三既基業就畀自己女婿信長搶埋

岐阜城天守
btw係呢個位行前d好多行山老友記係度休息

佢話係江戶時代前期既和時計,信不信由你

(好難影得靚.....角度既野好難學)

岐阜城,姐係稻葉山城,係美濃齋藤家既據點,信長攻陷之後改名做岐阜,
安土城起好之前一直係信長既居城,本能寺之變後先後畀明智光秀同織田信孝佔據過,

賤岳之戰後就由羽柴秀吉控制,畀左池田輝政(無錯又係佢,姬路城、岡山城都關佢事),再之後就封返畀織田信秀(三法師,清洲會議入面講好左係織田家既繼承人,不過都係畀羽柴秀吉推出黎)

關原之戰個陣因為信秀屬於西軍而畀東軍攻陷岐阜城,信秀亦被流放高野山

戰後德川家康亦決定廢城,新既領主奧平信昌(長篠之戰入面用500人頂住武田勝賴15000人,名入面既「信」字亦係信長賜畀佢)將岐阜城既材料拎去起新既加納城,直到明治年代

而家見到既天守係1956年重建既復興天守

入場盛惠200yen,包埋隔離既資料館,
一來可以涼下冷氣,二來100名城印係入面

織田木瓜

天守頂層影出黎,天氣好影乜都好睇,心情都好d
當年信長係呢度望出去唔知係咩感覺
btw長良川呢個名唔知點解好鍾意

影返過名古屋市+木曾川

之後搭返纜車落山,行過信長既居館跡

btw好撚大風,架纜車行緊個陣左搖右擺,好得人驚
重有車掌姐姐既解說好勁
由一上車就開始,落車前就剛剛好講完,語速語調好平均
雖然我諗佢已經練到好似播帶咁講

巴士站都有織田木瓜

布甸狗

因為時間太早,所以去熱田神宮參拜
揀名鐵係因為所有種類列車都停神宮前,反而JR東海既熱田站得普通車停
都係豪d坐first class(佢叫架咋 )

名鐵1200系列車,幾舒服,同埋無人坐咁濟,
個個都坐後面唔駛加錢既普通位

神宮前站

熱田神宮門口既大鳥居

都幾鍾意行神社,同埋拜下都好,但求心安理得

重有係揀緊御守個陣,黎左個香港人家庭,你老味大大聲講野唔止,
重要問人地d御守有無得平,屌你老母知唔知醜架,
不如問下你全家買棺材有無折喇冚家剷
難為個巫女笑笑口咁答你no,sorry咁樣

個刻我係隔離真係覺得好醜,個巫女同我都苦笑左一下,
港蝗真係同支蝗分別在於港蝗識去廁所屙屎囉,同埋d中年港蝗係最乞人憎,
聲大大得黎又乜都慌死蝕底,屌你老母

無點樣,你係香港checkin個陣應該會出哂兩程登機證畀你,行李應該直達目的地,不過呢點你checkin個陣問多句好d
去到浦東機場要行一大段路,去到有個轉機counter,畀登機證同護照佢,之後行轉機用通道過多次安檢就上到去候機大堂

情況有機會唔同,唔知你駛唔駛等過夜同去邊
上次我去名古屋冇去熱田神宮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞