[回帶萬歲]名古屋週邊+信長攻城遊

514 回覆
57 Like 1 Dislike
又係我,又回帶了,不過見呢邊有戰國同好者,所以share下
其實主要因為睇左有個台仔去哂100名城既書,
發現其實名古屋週邊有好多城值得去,
而自己又鍾意織田信長,咁就決定去名古屋朝聖

機票+酒店經達哥間野買,坐東航經上海浦東轉機,
夾埋4k(無計個期uo無promo+ana個時間西到暈 )
洗費就用左9萬yen左右,最多係用左去買新幹線回數券同買其他野

行程.....
day1:香港-->上海-->落機-->名古屋站-->電視塔+oasis21
day2:清州+岐阜+熱田神宮+大須觀音
day3:米原+安土+彥根+去大阪兜左個圈食拉麵
day4:是但上左架車亂去+豐田博物館
day5:磁浮鐵道館+去多轉米原
day6:名古屋城+中部空港-->上海-->香港

坐0730機,4點幾就醒左,飛的入機場,半粒鐘就到 ,五點幾既機場靜到呢

舞龍

check-in個陣見到好多都係跟團既公公婆婆,無乜支那人
同埋一出就出哂兩程登機證,行李直到名古屋

港豚指定動作,0730起飛,0730先開始登機,常識吧

東航舊色A319,其實幾舒服,係機上面空姐見到你拎部電話出黎就會叫你收埋,次次見到次次都叫,好嚴 (就算部電話無開都係)
同埋播埋d唔知咩綜藝節目,訓覺好過

2個鐘到左上海,d空氣好到呢........

行差唔多十分鐘先到轉機counter

唔知乜設計,睇到眼花

第二程機又係去返落機既gate25,又搭返同一架A319
班機唔算好full,最煩係班支那人成日行去counter問幾時可以登機,
屌你等多陣會死咩冚家剷

飛機餐比我想像中好食,同埋機上有個日本人空少,好nice

最後比我想像中早左好多到名古屋(上海竟然無空管無delay重要早走到)

早左到,拎行李唔駛等,但應該因為上年五月尾G7會係伊勢志摩開會,
保安嚴左好多,第一次要開喼畀人check同問左5分鐘,
無計獨撚係畀人岐現
同埋個關員似乎好好奇點解香港人要特登經上海黎名古屋

btw A319 econ第一排既位真心闊,不過係拎張枱出黎麻煩d
同埋成排得我一個 ,可能名古屋真係無乜人去旅行

中部空港出名古屋市區搭鐵路既,一定係名古屋鐵道,
坐特急μ-SKY只要1230yen,又幾平,半個鐘出到名古屋站
btw原來μ-SKY用既2000系列車都係擺式列車,但坐得幾舒服,唔太搖

到左名古屋要轉地鐵去丸之內,兩個站已經要200yen

今次住APA丸之內酒店,離地鐵站一分鐘路程,
單人房的確好細,不過應該有既都有
間酒店最特別係頂樓有溫泉浸,對於我呢個未浸過溫泉既大鄉里係非常新奇

係酒店抖左陣就出發返名古屋,搭JR過金山
重見到Kiha85型,柴油車萬歲
btw JR東海隻白+橙+銀既配色係唔錯

JCB卡唔駛錢就上到名古屋電視塔
btw佢有兩層既觀景台,下層室內,上層戶外

上面室外觀景層,好大風,食風都食飽,唔怪得係戀人聖地

其實都幾靚既

對面既Oasis21,其實無乜特別,一個商場+巴士總站+公園仔咁

JUMP shop,sorry無乜興趣

之後是但搵左間快餐店開餐,呢d自助買飛係我呢d小毒撚既恩物,
同埋質素都唔錯 ,之後幾晚晚餐都係呢種快餐店食

返到酒店浸完溫泉就睇下電視,無喇喇見到香港

之後就突然有breaking news......熊本地震
幾個fd+媽媽都問我有無事,我都話幾百公里外乜感覺都無
之後成晚就睇地震新聞,中間重突然間有餘震,
班記者勁緊張戴安全帽同飛左去廣告
睇到12點幾就完左day1
正呀 我都好鍾意睇城
但上次去名古屋個陣 冇時間上歧阜城 淨係去左底個公園睇紅葉
有機會真係想去晒100名城

BTW彥根城有彥根貓
正呀 我都好鍾意睇城
但上次去名古屋個陣 冇時間上歧阜城 淨係去左底個公園睇紅葉
有機會真係想去晒100名城

BTW彥根城有彥根貓

上岐阜城的確需要d時間
去哂100名城應該係我一生人既其中一個目標不過剩係北海道個幾個見到都覺得好難去
名古屋好似好悶咁...
但其實我都好想去
名古屋好似好悶咁...
但其實我都好想去

睇你想做咩喇,佢週邊幾多歷史野睇,特別係戰國時期既;重有幾多博物館,特別係鍾意Toyota/汽車同鐵路都岩
至於要shopping或者要自然風景既,名古屋就真係窄窄地,一係就上到立山黑部/飛驒地區
名古屋好似好悶咁...
但其實我都好想去

睇你想做咩喇,佢週邊幾多歷史野睇,特別係戰國時期既;重有幾多博物館,特別係鍾意Toyota/汽車同鐵路都岩
至於要shopping或者要自然風景既,名古屋就真係窄窄地,一係就上到立山黑部/飛驒地區

因為女朋友去過好多次東京大板...
得番北海道,名古屋佢未去過= ="
一百名城本書真係幾大動力
初初我都只係想睇下歧阜 彥根 犬山
睇完本書plan多3日行程上埋北陸
金澤 高山 一朝倉 去到七尾(冇上山)
名古屋好似好悶咁...
但其實我都好想去

因為女朋友去過好多次東京大板...
得番北海道,名古屋佢未去過= ="

機票買左幾錢?
又諗返之前未有廉航,坐過兩次東航去大阪,果時二千幾蚊算好平
機票買左幾錢?
又諗返之前未有廉航,坐過兩次東航去大阪,果時二千幾蚊算好平

機票連酒店4000hkd
支持回帶

好後悔去唔到犬山

加映名古屋既半舊八月十五

DAY2

七點起身,執執個人就出發去名古屋站出發

因為清洲係細站,所以一定要坐普通車

十分鐘就到清洲站

跟住指示行就得,行大約三個字左右
但沿途一個人都無,靜到........

無人既公園,之後有日黃昏再經過有好多細路係度玩

行到清洲公園,唔知咩樹

對面就係清洲城,不過轉頭先去

清洲城係德川家康廢城之後,
本身既遺跡再畀東海道本線同東海道新幹線一分為二
信長翻生唔知會有乜感想

好後悔去唔到犬山

犬山城真係好正
支持

好後悔去唔到犬山

犬山城真係好正

正評係俾對腳同埋自拍既
期待攻城遊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞