[回帶萬歲]名古屋週邊+信長攻城遊

514 回覆
57 Like 1 Dislike
點解唔買jr pass?

因為無pass岩,同埋計過數全國pass條數貴過會用既車費

尾張入近江唔貴啦?

就係唔算貴,所以買pass唔化算
同埋JR東海同名鐵係名古屋市既pass=垃圾

那古野 啲鐵路pass 真係好似無咩用

JR東海出伊勢熊野、高山飛驒、靜岡都呀出名古屋市
名鐵係有出,但完全唔岩遊客用

反而 美濃 + 信濃 連立山黑部 好抵玩
打算去 但內政好忙 出唔到陣
點解唔買jr pass?

尾張入近江唔貴啦?

對立山黑部無興趣,對美濃信濃興趣大得多

尾張入近江唔貴啦?

對立山黑部無興趣,對美濃信濃興趣大得多

真田丸紀行
約咗松本交留生 6月去
留名加速
文呢
文呢

上左廣州兩日
KTT初體驗
聽日先出
想12月去名古屋睇比賽,希望抽到飛到時可以參考巴打行程
睇完真田丸真係想去睇睇古蹟

睇咩比賽
真田丸d古蹟係哂長野縣/大阪府/和歌山縣
同名古屋無乜關係
update之前同場加映下KTT初體驗廣州行

九廣直通車主要有兩款車行,一款係廣州鐵路公司既韶山8型拖25T客車;
一款就係九廣鐵路既Ktt

Ktt係九鐵分別同瑞士訂Lok2000電車頭+同日本近畿車輛訂既12卡雙層客車組成;一日對開六班,係時間表見到「Ktt/九廣通」就會見到佢地

不過唔知點解,係東鐵線路段開到好慢,最多都係50~60km/h左右
(雖然係飛哂d站既情況下半粒鐘就由紅磡到羅湖 )

然後係廣深線開到150km/h左右(廣深線由雙複線組成,1/2線快線和諧號專用、3/4線慢線for直通車/長途客車/貨車,有d似JR京都線/神戶線 )

btw係東莞附近重見到以前廣深線用既藍箭列車,不過已經爛哂咁濟

兩個鐘鬆d上到廣州東,落車個陣想影下車頭,不過畀個公安趕

係支那見得多就係呢d嘔心野,重有什麼要學習雜種書記既講話乜乜乜

酒店係珠江邊

夜晚落去行下,正牌NewBarlun
Newbalance呢d老翻都要死埋一邊

地溝油火鍋
同埋等緊位個陣有野食有得玩,重有得修甲
全部唔駛錢

夜晚既珠江

第二日去行南越王墓博物館,古人bbq

之後去海心沙公園,屌你又焗空氣又差,仆街

即榨橙汁機

本身想坐高鐵,點知check過無哂即班既飛,所以都係坐和諧號,真係幾密既

一個鐘返到深圳,I love Hong Kong

同場加映完畢
支那部份污染咗成個post

都有鐵膠同歷史膠成份

都有鐵膠同歷史膠成份

巴打 放大假?好正 可以周圍去

都有鐵膠同歷史膠成份

巴打 放大假?好正 可以周圍去

廢青一件
去名古屋個陣就放緊大假

同埋上廣州兩日一夜姐
DAY5
一早起身,今次trip既戲玉開始

名古屋臨海高速鐵道
本身係貨物支線,但經過高架化同複線化之後,就變成而家咁
JR東海係股東之一 ,而JR貨物亦會共用部份路段

總站--金城埠頭
而家多埋Legoland應該會更熱鬧

主菜,磁浮鐵道館
個博物館由JR東海搞既,賣點當然係東海道新幹線+磁浮列車

hea到暈既飛

audio guide竟然用ipod touch

一入場就見到佢,C62蒸氣機車,創左窄軌蒸氣火車最高速記錄

米原見過既300X

磁浮電車MLX01-1
度門勁型

係支那見得多就係呢d嘔心野,重有什麼要學習雜種書記既講話乜乜乜

由得佢哋講啦
反正都係水繼續吹,打咀砲
我見到啲標語都

由得佢哋講啦
反正都係水繼續吹,打咀砲
我見到啲標語都

無既,當笑話睇,真係幾好笑,
我身邊個個覺得好得意,重好好奇咁問點解要咁hardsell
我剛剛去完橫川
而家total去過門司港/梅小路/大宮/名古屋/橫川/伊予西条6個較大型既鐵道博物館

最多車睇係大宮
最多新幹線車係名古屋
最多蒸汽火車係梅小路
最平係門司港
最特別係橫川
最唔起眼係伊予西条

5個入面最差係門司港, 可能地方唔大同埋JR九州可以展覽既野唔多
最好應該係大宮, 由蒸汽火車到新幹線都有介紹, 而且講鐵道知識果一part最有心機
我剛剛去完橫川
而家total去過門司港/梅小路/大宮/名古屋/橫川/伊予西条6個較大型既鐵道博物館

最多車睇係大宮
最多新幹線車係名古屋
最多蒸汽火車係梅小路
最平係門司港
最特別係橫川
最唔起眼係伊予西条

5個入面最差係門司港, 可能地方唔大同埋JR九州可以展覽既野唔多
最好應該係大宮, 由蒸汽火車到新幹線都有介紹, 而且講鐵道知識果一part最有心機

京都真係最失望,可能對蒸氣車無乜愛
最好係大宮
我剛剛去完橫川

最多車睇係大宮
最多新幹線車係名古屋
最多蒸汽火車係梅小路
最平係門司港
最特別係橫川
最唔起眼係伊予西条

去咁多

睇咩比賽
同名古屋無乜關係

溜冰
想由大阪京都咁玩上去名古屋

睇咩比賽
同名古屋無乜關係

溜冰
想由大阪京都咁玩上去名古屋

最平咪搭近鐵,要快就新幹線
家下去名古屋可以去埋legoland
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞