[回帶萬歲]名古屋週邊+信長攻城遊

514 回覆
57 Like 1 Dislike

睇完模型show,夠鐘派彩,結果抽中左在來線駕駛模擬器,
其實我好想玩新幹線模擬器
( 其實個張抽獎券有無得不斷咁買? )

頭先玩左一款,而家玩埋另一款,211系既模擬器;
去到中間突然ATS作動整停左部車,而我個陣係唔識處理的
(而家有玩BVE就知點處理 )

結果13/26,唔駛包尾已經好好

有個磁浮列車『體驗』,其實只係睇戲咁樣,
當然有埋搖擺郁動咁樣會更好,不過一定要收錢

係唔係將操縱桿推去brake位再撳ATS確認掣
利申:淨係用過keyboard玩

山梨有真車體驗
我哋都可以去坐,不過首先要搵日本人申請抽獎 ,抽中咗當然仲要畀錢先有得坐

係呀,我問返睇場個哥哥先知

畀錢坐唔係問題喇,人一世物一世
要日本人先申請到就好煩
想止住咳先既可以坐住上海個條先

唔知搵住喺日本嘅香港人得唔得 東海個網話要日本國內在住

上海嗰條係德國嘢
加埋太空強國嘅維修 至於你信不信,我反正信了

我都想知,不過我諗都幾難,日本人有好野都益左自己友先喇

其實支那野又未致於真係咁恐怖掛,起碼最近上左兩轉坐過和諧號+媽媽坐過N次高鐵都話無事
臨訓小update

睇完磁浮列車就行去背後堆車,佢地齋放係度唔畀上去的

第一代特急Hida用既Kiha82型柴油車

原來本身係想用Kiha181行既,但因為壞車率高而無左件事(因為Kiha181型馬力大,應付高山本線比較斜既線型好d;而最後堆Kiha181送左去四國);

同埋曾經有將高山本線電氣化既計劃,當然到而家都係無左件事

Moha63型電車,戰時製造既通勤型電車,因為戰時人才、物資都唔夠,
又要應付大量通勤需要既關係,呢款車可以講係將結構最簡化、用既材料最平;結果簡接導致1951年既「櫻木町事故」,係日本國鐵戰後五大事故之一
(簡單地講因為維修電纜工人意外令條電纜垂低左,而咁岩有車經過,就令到部車短路起火,亦因為呢款電車係木造,防火、防短路做得好差,
再加上車門既缺憾,所以成部車就燒哂,結果就106死92傷;可以講係因為偷工減料惹既禍)

國鐵165系電車,係東海道新幹線通車之後一直作為並行在來線既急行「東海」而活躍,直到轉做特急為止;而呢款電車到而家亦全部退役,最後既用家就係富士急行

無錯原來就係呢隻車

第一代特急Shinano用既Kiha181柴油車
JNR(日本國有鐵道)既logo好型

第二代特急Shinano用既381系電車,同時係國鐵第一款擺式列車,
而家得返岡山到出雲市既特急Yakumo先坐到,好彩上次去山陰坐過唔少次
信長

係呀,我問返睇場個哥哥先知

畀錢坐唔係問題喇,人一世物一世
要日本人先申請到就好煩
想止住咳先既可以坐住上海個條先

唔知搵住喺日本嘅香港人得唔得 東海個網話要日本國內在住

上海嗰條係德國嘢
加埋太空強國嘅維修 至於你信不信,我反正信了

我都想知,不過我諗都幾難,日本人有好野都益左自己友先喇

其實支那野又未致於真係咁恐怖掛,起碼最近上左兩轉坐過和諧號+媽媽坐過N次高鐵都話無事

時代變咗,日本高齡化少子化經濟冇乜起色,而家有好嘢都會賣出去
JR東西九對外國遊客嘅宣傳積極咗好多,啲地區pass直頭係種類繁多

係東海仲多多少少保留住當年嘅傳統 (不過幾欣賞JR東海唔賣車畀中國 ,而家睇番確係明智之舉 )

好耐冇坐過中國火車,對上一次坐嗰時中國仲未係太空強國
咁中國火車又未至於會散會爆炸,平情而論水準一般、近年有進步,不過佢哋將自己吹捧得太犀利

時代變咗,日本高齡化少子化經濟冇乜起色,而家有好嘢都會賣出去
JR東西九對外國遊客嘅宣傳積極咗好多,啲地區pass直頭係種類繁多

係東海仲多多少少保留住當年嘅傳統 (不過幾欣賞JR東海唔賣車畀中國 ,而家睇番確係明智之舉 )

好耐冇坐過中國火車,對上一次坐嗰時中國仲未係太空強國
咁中國火車又未至於會散會爆炸,平情而論水準一般、近年有進步,不過佢哋將自己吹捧得太犀利

不過工業技術野都好似傾向保守…

JR東海唔賣畀支那但賣畀台灣
同埋而家美國起高鐵JR東海又好似有份

其實我都好耐無坐支那鐵路,係最近先坐
的確比以前進步好多,不過老實講邊個國家會唔打飛機,係支那打飛機打得太誇張,同埋最大問題係d人(雖然我做鐵膠既起源係鍾意支那鐵路)

0系新幹線....細細個嚮往既,終於係自己面前出現,個刻真心好感動

1964年東海道新幹線通車個陣最快既Hikari號(直到1993年Nozomi號出現),
最快既只會停名古屋同京都

車上有飲水機,而家反而好似無左

0系既普通車用3+2,係有d窄

因為博物館五週年,有見學可以入0系既駕駛室!
(其實青梅鐵道公園有部任入唔嬲,事後先知,不過好似幾殘下)
天呀!一世人有幾多次機會可以入到新幹線駕駛室呀!!!!
即刻乖乖坐底等

btw 0系既Legroom已經好多好足夠

另外個陣都有其他款新幹線駕駛室既見學,不過無時間去了

https://www.youtube.com/user/suzukawaayako/videos
介紹返,呢個日本媽媽應該都係鐵道迷,成日四圍去d同鐵道有關既地方,
都幾值得望下

https://www.youtube.com/user/suzukawaayako/videos
介紹返,呢個日本媽媽應該都係鐵道迷,成日四圍去d同鐵道有關既地方,
都幾值得望下

佢係吉本興業嘅搞笑藝人,個Youtube Channel啲片好多時講鐵路
仲同個仔改名做 "常陸 (Hitachi)" ,實係鐵路迷
你喺名古屋鐵博撞倒佢

都幾值得望下

佢係吉本興業嘅搞笑藝人,個Youtube Channel啲片好多時講鐵路
你喺名古屋鐵博撞倒佢

對日本藝能界完全唔識
我係之後plan東京trip個陣search過青梅鐵道公園見到佢去過既片

btw佢應該係關東人喇

都幾值得望下

你喺名古屋鐵博撞倒佢

對日本藝能界完全唔識
我係之後plan東京trip個陣search過青梅鐵道公園見到佢去過既片

btw佢應該係關東人喇

我都唔熟 (鍾意嗰啲演員可能會熟少少)
我知都係當日見佢幾特別 (鐵路迷年輕媽咪Youtuber ),所以特登用Google試下起一起佢個底

平時呢度都會唔畀人入,今日有機會入去喇

0系既panel,太感動了
個種感動非筆墨能形容.......

btw有位哥哥專門幫你影相,重教你點擺post
例如「出發進行」

出返去,已經幫你曬好相
盛惠1030yen,人一世物一世,當然乖乖磅水喇

第一代Dr. Yellow

入面
四國都有部0系, 任入唔嬲

其實0系真係公廁
不過任入既下場就係畀人玩到爛
名古屋呢部真係keep得好好

其實0系真係公廁

四國果部都唔差, 可能因為人少
愈後愈精彩

射咗
宜家清潔個MOON
仲有無城睇?

其實0系真係公廁

四國果部都唔差, 可能因為人少

最好少d

100系新幹線,經歷廿幾年後出現既0系後繼者
(其實應該再早d出現,不過因為當年國鐵管理極混亂+唔夠錢,
再加上覺得0系已經夠好,唔駛咁急研發新車,結果0系就再造左一大批出黎)

100系另一樣突破就係有雙層車廂,而家保存既其中一卡就係雙層餐車

上層有餐廳,其實真係幾貴.....

旁邊有水吧,重有送餐用既升降機

下層係廚房
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞