[回帶萬歲]名古屋週邊+信長攻城遊

514 回覆
57 Like 1 Dislike

300系新幹線,作為初代Nozomi列車而係93年登場
佢亦係第一款用VVVF變頻器既新幹線電車,同埋將速度推上270km/h
重有佢係由投入服務到退役都keep住16輛編成
btw好難影得靚

Nozomi布牌,今年3月改左時間表之後已經不復存在

車入面都有指示牌,話你知坐緊邊班車

以前好重要既電話,重有電話卡賣,而家當然無哂喇

內籠同而家d新幹線列車無乜分別

700系新幹線,99年登場,為左取代100系同將東海道、山陽新幹線提速而製;
同時台灣高鐵用緊既700T列車、九州新幹線用緊既800系、新一代既Dr.Yellow(新幹線檢測車),就係由700系衍生出黎
而家都買少見少了
仲有無城睇?

last day有名古屋城
仲有無城睇?

名古屋城我上次去睇就覺得麻麻
不過可能我唔熟d歷史野, 留名等你講解
仲有無城睇?

仲有無城睇?

麻麻係正常

高炒幾部新幹線

有set 0系既panel係度

有d鐵道知識,例如最基本既軌距

而日本供電頻率其實係有唔同
關東50Hz、關西60Hz
大概以「糸魚川靜岡構造線」劃分,其實因為關東跟歐洲標準、關西跟美國標準 ,所以當年311地震福島核電廠出事,關東地區缺電個陣,關西地區想過電畀關東都唔得

而新幹線都會橫跨唔同頻率電網,所以東海道新幹線就會係車站附近起頻率轉換所,而北陸新幹線就係用車上加裝頻率轉換裝置黎解決唔同頻率既問題

而我地去日本旅行基本上就唔駛擔心頻率唔同既問題,因為大部份插頭都兼容左兩種頻率,係買電器返香港個陣就要留意下

模擬售票機+閘機,重有張飛畀你留念
京都鐵路博物館個閘機重要係透明,睇到入面個結構

翻牌式
而家南海電鐵重用緊

上左上層,見到國鐵bus第一號

當年既路線圖

行返一開始見到個三部車

好貼心既櫈

有便當賣,結果買左個Dr.Yellow便當

其實一般般
不過算喇都預左

請你食一個星期嘅份量

Btw 點解啲參觀 咁撚正
啲館驚有伏唔敢睇
點知你去果啲超多野睇
我下次都去睇你啲館
Toyota 上次訓晏咗去唔倒

上層其實無乜野睇,都有d展覽,例如呢個名古屋站130週年

隔離個展覽廳講有關東海道新幹線,日文個塊牌既正本好似掛左係東京站,
而下面個塊就係證明東海道新幹線列入左IEEE(Institute of Electrical and Electronics Engineers,美國電氣和電子工程師協會)既里程碑,同富蘭克林發現電力齊名

新幹線未起好之前非常活躍既準急(之後轉左急行,再轉做特急)東海,
新幹線通車之後都一齊keep住服務東京到靜岡既在來線,不過已經唔存在了

(應該細到睇唔到)東海道新幹線通車個陣既時間表,當時班次唔算多,
最快既Hikari(只停名古屋+京都)都要4個鐘(東京-->新大阪),
而站站停既Kodama要5個鐘,比起經在來線既特急要6個半鐘其實快左好多,
已經可以做到朝早由東京去大阪開會,夜晚返東京屋企,好大進步了

兒童天地

去到戶外景區,先見到90形蒸氣機車

117系電車,東海地區既新快速既第一代用車,可以入去坐下同食野
不過都幾諷刺,人地JR西日本而家都重用緊,佢就已經放左入博物館

要自己拉門入去

d位其實幾舒服既

駕駛室

終於行完,買完手信再行出去,有無人會影呢部貼紙相機

重有填份問卷,填完有呢舊野送

咁就行完成個磁浮館了,可能先入為主喇,
我對佢既印象比之後去既京都鐵道博物館好,比大宮鐵道博物館不分上下

請你食一個星期嘅份量

啲館驚有伏唔敢睇
點知你去果啲超多野睇
我下次都去睇你啲館

errr.....其實有無野睇真係好睇自己有無興趣,我係事先搵過有興趣既先去,
同埋要多謝台仔d遊記,佢地講得幾詳盡

加上個陣大鄉里見到乜都影一餐

請你食一個星期嘅份量

啲館驚有伏唔敢睇
點知你去果啲超多野睇
我下次都去睇你啲館

errr.....其實有無野睇真係好睇自己有無興趣,我係事先搵過有興趣既先去,

btw其實我應該要去多次磁浮館,發覺好多野miss左

請你食一個星期嘅份量

啲館驚有伏唔敢睇
點知你去果啲超多野睇
我下次都去睇你啲館

聽你咁講,應該好多嘢睇喎

請你食一個星期嘅份量

啲館驚有伏唔敢睇
點知你去果啲超多野睇
我下次都去睇你啲館

聽你咁講,應該好多嘢睇喎

只係而家了解多左同興趣想去多次睇清楚d姐,同埋要去返犬山城

返到名古屋肚餓,整個芝士撻食下先,好正

之後搭特別快速去大垣,等車去米原

結果就搭到特急Hida,Kiha85型

一號車車頭係大玻璃銀幕,不過可惜幾多人坐,坐唔到車頭

車上補飛,真係幾貴
全程車都開得幾慢,無左柴油車應該有個種感覺
都係Kiha187/189正得多

半個鐘到米原站,附近最顯眼既建築應該係間東橫inn

去米原係因為想用埋張回數卷

月台,都係拍片好玩

今次坐Kodama返去,無記錯係未改a既N700

返到名古屋去食野,咁大碟沙律食返呢一個星期既蔬菜quota
真係會飽肚架

試下其他牌子既zero coke,唔錯

最後又上天台浸陣溫泉就訓,咁就係名古屋既最後一晚
樓主遲d會去邊到玩?
樓主遲d會去邊到玩?

無打算過
樓主遲d會去邊到玩?

無打算過

等埋我
樓主遲d會去邊到玩?

無打算過

等埋我

this.....
啱啱去完鉄道館, 真係好正
尤其冇大宮同京都咁多細路
樓主遲d會去邊到玩?

無打算過

等埋我

this.....

啱啱去完鉄道館, 真係好正
尤其冇大宮同京都咁多細路

呢樣真喎,上次去京都同大宮都遇到成堆幼稚園小朋友參觀,同埋d小朋友去搶哂d模擬運轉黎玩
樓主遲d會去邊到玩?

無打算過

等埋我

唔駛等,想去就去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞