[回帶萬歲]名古屋週邊+信長攻城遊

514 回覆
57 Like 1 Dislike
上次我去名古屋冇去熱田神宮

其實我都係臨時加插,去完清洲同岐阜先一點

不過其實熱田神宮同信長都有關係既,相傳信長係桶狹間之戰(殺今川義元個場,信長既成名戰)之前特登去熱田神宮參拜

亦有史家分析一向唔信鬼神之說既信長會去熱田神宮參拜係為左等齊人馬出發

不過其實熱田神宮同信長都有關係既,相傳信長係桶狹間之戰(殺今川義元個場,信長既成名戰)之前特登去熱田神宮參拜

亦有史家分析一向唔信鬼神之說既信長會去熱田神宮參拜係為左等齊人馬出發

我上次都有時間淨, 但我加插既地方係彥根城

我上次都有時間淨, 但我加插既地方係彥根城

彥根城plan左之後個日去嘛
而家好後悔唔去犬山城
我去搵秀吉,你去追隨信長,
但無人理老狐狸
但無人理老狐狸

搵老狐狸好大工程喎,東海走到關東
但無人理老狐狸

冇人鍾意佢

信長
但無人理老狐狸

冇人鍾意佢

信長

我有plan過,但搞唔掂
岡崎城、三方原古戰場、長篠城、濱松城、日光東照宮、重有關原古戰場,點一次過去
但無人理老狐狸

冇人鍾意佢

信長

岡崎城、三方原古戰場、長篠城、濱松城、日光東照宮、重有關原古戰場,點一次過去

好似上洛咁去
Btw, 樓主加油!我今年去名古屋高山都係去左犬山同名古屋城。想去岐阜清州但係大班人去好難就。尼d 都係下次一個人去先去到
黎緊去名古

留名發問
黎緊去名古

留名發問

有野問請隨便
但無人理老狐狸

冇人鍾意佢

信長

好似上洛咁去
Btw, 樓主加油!我今年去名古屋高山都係去左犬山同名古屋城。想去岐阜清州但係大班人去好難就。尼d 都係下次一個人去先去到

上洛咁有d難度,可能兜住濱松住會可行d
留名
臨訓推一推,聽日講下桶狹間會戰
臨訓推一推,聽日講下桶狹間會戰

快啦
想問下東航轉機點樣架? 有無咩特別野?
買左東航轉機 都係月尾出發

無點樣,你係香港checkin個陣應該會出哂兩程登機證畀你,行李應該直達目的地,不過呢點你checkin個陣問多句好d
去到浦東機場要行一大段路,去到有個轉機counter,畀登機證同護照佢,之後行轉機用通道過多次安檢就上到去候機大堂

情況有機會唔同,唔知你駛唔駛等過夜同去邊

帶回鄉證。。有咩事delay都仲可以住酒店
好好睇
幫推
想問下東航轉機點樣架? 有無咩特別野?
買左東航轉機 都係月尾出發

無點樣,你係香港checkin個陣應該會出哂兩程登機證畀你,行李應該直達目的地,不過呢點你checkin個陣問多句好d
去到浦東機場要行一大段路,去到有個轉機counter,畀登機證同護照佢,之後行轉機用通道過多次安檢就上到去候機大堂

情況有機會唔同,唔知你駛唔駛等過夜同去邊

帶回鄉證。。有咩事delay都仲可以住酒店

其實係香港checkin個陣地勤會問你有無回鄉證,無既話有機會唔畀上機
講起桶狹間之戰(可惜去唔到桶狹間古戰場,一個小遺憾),
簡單地講就係今川家同織田家既一場會戰,兩邊既大佬都親自出征....

先講少少背景,今川家係今川義元既領導下,領地大約就係而家靜岡縣全境+愛知縣南部,再加上同接鄰既甲斐武田家+相模既後北條家結成同盟(所謂既甲相駿三國同盟),成為東海地區最強既大名

(呢位人兄就係今川義元,有說佢好鍾意學京都d公家官員咁化妝,好柒 )

另一方面織田家係信長老豆信秀死左之後就開始內亂,
最後以信長殺左佢細佬信行結束內亂,重順勢統一尾張國(而家愛知縣西部),

過左一排,今川義元親自出征,並用信長兒時既朋友松平元康(即係德川家康,細個係織田家做過人質,同信長相處過,但關係點就不得而知)做先鋒,開始大規模攻打織田家(人數大約2萬-6萬,唔同記載唔同數字;而織田家大約得3千至5千);

而信長知道消息之後就若無其事同家臣吹水,無講點應付今川大軍,而當今川
軍攻陷左幾個重要既城砦之後,信長都重要跳返隻舞先出征

而呢隻舞入面既「人間五十年,與化天比之,直如夢與幻。一度受此生,此生本應滅」亦係信長最鍾意既

同時間今川義元見到先鋒既戰果之後就下令大軍休息,個度就係「桶狹間」

而信長去到熱田神宮就拜一拜先(佢唔信鬼神之說,有傳佢去參拜係因為要等齊人馬),拜完誓埋師就打算突襲休息緊既今川軍;

亦咁岩當時突然落大雨(亦有指落冰雹),就對信長大軍接近今川軍就更有利,到天氣好返之後信長大軍展開突襲,今川義元既人頭最後亦被信長既手下拎左 ,就似所謂既「桶狹間之戰」

呢一仗可以講係織田信長稱霸既第一仗,同時亦係德川家康正式獨立既開始,而織田家亦同德川家結成同盟,係信長有生之年兩家既關係亦非常密切,信長幾場重要戰役都有德川家既幫手,反之亦然
留名

去完熱田神宮就去返金山站,呢度名鐵、JR、地鐵齊哂,真係夠綜合

行行下肚餓就食冬甩

順手買埋回數卷,為之後遠行做好準備

The Phantom of the Opera廣告,可惜未睇過

之後去左大須觀音,無乜特別,係好多鴿同香港人

大須觀音通,似無冷氣版既葵涌廣場,鍾意shopping同掃街食野既係唔錯,
可惜個個唔係我

之後去機鋪打左兩鋪機,見到Tsum Tsum既街機版,香港而家都有得玩

係酒店附近有間咁既野,用ipad落單
個餐都好好食,可惜自己眼闊肚窄食唔哂

返到酒店又去左浸溫泉,見有露天溫泉又試下
不過應該因為食得太飽,浸完成晚個胃都頂住頂住咁
又完左一日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞